Шефът на НЗОК: Намаляване на клиничните пътеки е последното, което ще предложа
Шефът на НЗОК: Намаляване на клиничните пътеки е последното, което ще предложа / БГНЕС
Шефът на НЗОК: Намаляване на клиничните пътеки е последното, което ще предложа
80177
Шефът на НЗОК: Намаляване на клиничните пътеки е последното, което ще предложа
  • Шефът на НЗОК: Намаляване на клиничните пътеки е последното, което ще предложа

Здравната каса ще предложи корекция на Националния рамков договор, така че вместо да се намаляват цените на клиничните пътеки, за да се спестят средства, от парите за болниците да се извадят значителен брой пътеки, с което разходите за тях да намалеят.

Такива са пътеките за очни болести, за кожни заболявания, както и за болести на ушите, носа и гърлото. Това съобщи в интервю за Дарик управителят на Националната здравноосигурителна каса д-р Глинка Комитов.

Той уточни, че е скептичен към идеята за намаляването на цените на клиничните пътеки, тъй като имало пътеки, които просто не трябва да се намаляват.

Д-р Комитов е убеден, че 75% от клиничните пътеки, по които касата плаща, могат да бъдат или извадени от болниците или коригирани и това може да спести достатъчно средства, за да не се налага цените им да бъдат намалявани, както се очакваше.

Днес предстои ръководството на касата да се срещне с Българския лекарски съюз, за да обсъди идеята за орязването на пътеките. Пред Дарик обаче управителят на касата уточни, че намаляване на цените на клиничните пътеки е последното, което ще предложи, и когато го направи, то ще се отнася само за клиничните пътеки, които са надфинансирани.

29 декември е подписан договор за приемане на обеми и цени в медицинската помощ. Точно в този договор за обем и цени е записано, че когато се установи преразход, трябва да се премине към договаряне на промяна на цените. Винаги съм бил скептично настроен към намаляване на цените на клиничните пътеки. Първо, защото смятам, че има доста инструменти, които можем да използваме. Защо трябва да намаляваме цените и на лечебните заведения, които нямат преразход", каза Комитов.

Шефът на Здравна каса заяви, че ще предложи светкавично да бъде решен въпросът с цените: „Предлагам значителна част от клиничните пътеки да бъдат извадени в извънболничната помощ, където разходите за изпълнението са по-ниски. Това са очни пътеки, кожни пътеки, уши, нос, гърло пътеки. Другото, което бих предложил, е част от дейностите в клиничните пътеки могат да се извършват в болница, но да не се плащат на тази цена - цялата клинична пътека, защото има клинични пътеки, които са с диагностична процедура, която е много по-евтина, отколкото цялата клинична пътека. Примерно пътеката за диабетно стъпало за цялата 2014 година до април 2015-а случаите, са отчетени заплатени 9580 случая. 86% от случаите са отчетени само с една процедура, която изключително евтина, а ние сме платили 1200 лева. Самите лекари, собственици и шефове на лечебни заведения твърдят, че някои от пътеките им струват значително по-евтино, отколкото ние им плащаме. Затова не на основание обема, а на основание на това, че са надфинансирани, ние ще предложим намаление на цената на някои клинични пътеки. Вероятно прогнозата ни ще се промени към по-благоприятна и ще се доближи до целта, която е не повече от 30 милиона лева дефицит".