Провокативен флашмоб срещу войната по пътищата
Провокативен флашмоб срещу войната по пътищата / снимка: БГНЕС
Провокативен флашмоб срещу войната по пътищата
80175
Провокативен флашмоб срещу войната по пътищата
  • Провокативен флашмоб срещу войната по пътищата

655 души са загинали по пътищата у нас през 2014 г, от тях 33 са деца. За да привлекат общественото внимание към проблема, десетки доброволци легнаха тази сутрин на пътя между катедралата „Александър Невски" и ул. „Раковски" в столицата.

Събитието „Да легнем на паважа!" се организира от Асоциацията на пострадалите при катастрофи и е част от кампанията "7 млн. причини да шофираш разумно".

С провокативния флашмоб доброволци, сред които деца на всякакви възрасти, се опитаха да илюстрират черната статистика за жертвите на катастрофи през 2014 г.

Грубото нарушаване на закона като превишаване на скоростта, отнемане предимството на пешеходците на пешеходни пътеки, употреба на алкохол са едни от основните причини миналата година по пътищата в страната живота си да са загубили 655 души, заяви Владимир Тодоров от Асоциацията на пострадалите при катастрофи: „Искаме визуално да покажем колко много хора са това. В мирно време губим хора - това е една война. Трябва да обявим война на войната по пътищата. Засега неразумните водачи печелят. Всички цифри минават покрай ушите. Това е едно море от хора. Ако видим колко много хора губим, и ги видим събрани на едно място, надяваме се това да провокира толерантност, разумност, отговорно шофиране. Неслучайно избрахме тази дата - 1 юни. 33 деца са загинали през миналата година при катастрофи. В началото на летния период родителите трябва да превозват децата си отговорно, с детски седалки, с колани".

Според Владимир Тодоров промените в тревожната статистика ще настъпят, когато законодателите въведат мерки за специален статут на младите шофьори, например да не карат вечер през първите шест месеца след взимането на книжка, да имат придружител и др. За въвеждането на такива текстове в ЗДвП се обявиха преди време и автомобилните инструктори.

А според хората, които легнаха на паважа днес, най-важно е правилата просто да бъдат спазвани.

Провокативен флашмоб срещу войната по пътищата
netinfo