Край на парите на ръка на Капитан Андреево
Край на парите на ръка на Капитан Андреево / Dariknews.bg, архив

От днес на пункта Капитан Андреево плащането на всички видове такси ще става чрез ПОС-терминал с дебитни и кредитни карти, съобщават от Агенция Митници. Пари в брой няма да бъдат приемани. Мярката е антикорупционна, но поставя на дневен ред въпроса, ако шофьорите нямат карта, как ще платят.

В момента на пункта има половинкилометрова опашка. Шефът на митниците Ваньо Танов все още е на място и следи трафика. Пред Нова телевизия Танов заяви, че причина за опашките миналата седмица е внедряването на нова система за проверки, при която претеглянето на камионите става автоматично, а камери четат предния и задния номер на автомобила и вкарват данните в системата, така че човешкият фактор е сведен до минимум.

Танов потвърди, че най-вероятно митничарите са били демотивирани през миналата седмица и затова работата на пункта не вървяла. Причините за това според него са няколко: от една страна с автоматизиране на работните места най-вероятно ще има нови съкращения в митниците, от друга - премахва се възможността за получаване на рушвети.

Относно транзитния контрол, който също забавя обработката на документи, Танов заяви, че той няма да отпадне, тъй като Капитан Андреево е врата на Европейския съюз и няма как страната ни да пломбира камион, без да е извършена проверка.

Танов заяви, че страната ни става гарант, че тези камиони не превозват контрабандна стока и затова щателните проверки на транзитно преминаващите тирове, които са без оформени митнически документи, ще продължи и занапред.