Проверките за качеството на хранителните продукти ще се извършват по нов начин
Проверките за качеството на хранителните продукти ще се извършват по нов начин / снимка: Dariknews.bg, Дарик Велико Търново

Проверките по качеството и етикетирането на хранителните продукти ще се извършват по нов начин, одобрен от обществото и производителите. Това обяви в Горна Оряховица министърът на земеделието и храните Десислава Танева.

Според нея към момента не всеки артикул, на който е пише „кашкавал", е такъв в действителност и не всеки е направен от мляко. Тя посочи, че в контрола има редица пропуски. По нейни думи кредитът на доверие към новото ръководство на Българската агенция по безопасност на храните трябва да бъде в рамките на три месеца.

„До края на годината трябва да приключи административната реформа, която протича в отделните структури към министерството. Целта е областните дирекции „Земеделие" да бъдат органите на министерството, които провеждат политиките на регионален принцип. Това не са поземлени комисии", обясни Танева.

Тя посочи, че е необходимо това да са структури, които ще облекчат работата на производителите и уточни, че в момента областните и общинските земеделски служби приключват много тежка кампания за директните плащания. Според министъра това е и първата кампания, осъществена като част от реформираната държавна политика по отношение на земеделието. Тепърва ще бъде направена оценка на всяка една регионална дирекция и според постигнатите резултати ще бъдат направени вътрешни преструктурирания на службите.

Танева допълни, че до края на годината ще бъдат внесени и приети над пет законопроекта, чиято цел е да се осъществи административната реформа в Министерството на земеделието.

Десислава Танева взе участие в празника на горнооряховския суджук. Тя се включи в разрязването на 60-метрово месно изкушение, което бе специално приготвено от три горнооряховски фирми.

„Поздравявам производителите, които са се обединили - нещо още нехарактерно за нашия манталитет, и които са успели да постигнат първата защитена в Европа българска марка. Пожелавам им да пазят рецептата на предците си и да постигнат все по- добро качество", каза при откриването на празника Танева.

Сред официалните гости, които уважиха събитието, бяха още народните представители инж. Клавдия Ганчева и Камен Костадинов, областният управител проф. Пенчо Пенчев, кметът на Велико Търново Даниел Панов, градоначалникът на Стражица инж. Детелина Борисова.