Бизнесклиматът в България се подобрява
Бизнесклиматът в България се подобрява / снимки: БГНЕС

Бизнесклиматът в България се подобрява, налице са положителни очаквания за развитие във всички сектори на икономиката, особено в промишлеността и строителството. Това съобщи финансовият министър Владислав Горанов при откриването на днешната редовна среща на Международния валутен фонд и Световна банка, която се провежда в София.

В момента има умерен оптимизъм по отношение на глобалното развитие, но всяка страна се изправя пред комплексни и многопосочни проблеми, каза в словото си Горанов. Световната икономика постепенно се възстановява, по-ниските цени на петрола са в подкрепа на икономическия растеж, въпреки това възстановяването остава неравномерно, посочи той. Високите нива на публичен дълг в много страни, младежката безработица и застаряващото население са част от причините за бавното възстановяване според Владислав Горанов.

Горанов каза, че по време на кризата е бил натрупан опит, макар и на висока цена,а сега инвестициите и работните места няма да могат да бъдат възстановени в пълен размер.За преодоляване на предизвикателствата са необходими споделени усилия, подчерта българският финансов министър. Той отбеляза, че това е именно и една от ролите на МВФ и Световната банка. Инициативите за инвестиции на ЕС са ключови за преодоляване на проблемите, смята Горанов.

Финансовият министър посочи, че бизнесклиматът в България се подобрява, налице са положителни очаквания за развитие във всички сектори на икономиката, особено в промишлеността и строителството. Данните за БВП за първото тримесечие на годината са доказателство за повишената икономическа активност, добави той.

Бизнесклиматът в България се подобрява
netinfo

Управителят на БНБ Иван Искров също приветства участниците в годишната среща на МВФ и Световна банка. Той отбеляза, че за България е чест да е домакин на подобна среща. Искров отбеляза, че четири страни от групата, към която принадлежи България в МВФ и СВ, са се присъединили към ЕС в предходните години - България, Румъния, Хърватия и Кипър, като Кипър е член и на еврозоната. Украйна също върви по пътя на евроинтеграцията, отбеляза той.

Страните от ЦИЕ преминаха през сериозни институционални и структурни реформи, припомни още Искров. Той посочи, че от 1999 г. до 2014 г. реалният растеж на БВП с натрупване в групата от държави членки на СБ и МВФ, към които принадлежи България е достигнал 25%. В групата влизат Армения, Босна и Херцеговина, Хърватия, Кипър, Грузия, Израел, Македония, Молдова, Черна гора, Холандия, Румъния, Украйна, Белгия и Люксембург. Нашите икономики привлякоха общо над 2 трлн. долара преки чуждестранни инвестиции и извършиха инвестиции в други страни за 1,9 трлн. долара, съобщи още Искров.