Пет болници и няколко погрешни диагнози. Досие, което събира прах по шкафовете на ТЕЛК. Така изглежда животът  на една млада жена - Десислава Накова - майка на три деца, която е с онкологично заболяване. Нарича себе си „жертва на системата”. От няколко месеца очаква реформи и решение на ТЕЛК в Стара Загора.

Пет болници, четири погрешни диагнози, стотици левове за излишно лечение и изследвания. Така минава половин година от живота на Десислава Накова и семейството й. Шест месеца, в които е можела да се лекува.

Семейството само плаща голяма част от изследванията и лекарствата, а и някои от прегледите при една от лекарките.

„Обадих й се и тя ми казва, че в момента е болнични и не може да ми направя преглед по Здравна каса, затова да отида на частно”, разказва Десислава Накова пред Нова телевизия.

Диагнозата - лимфом на Хочкин в крайна сметка е поставена в София. И започва лечение. Но следва сблъсъкът с ТЕЛК комисиите. Младата жена кандидатства за инвалидна пенсия. След изтичането на тримесечния срок обаче документите ѝ все още събират прах по шкафовете. Десислава пита, а отговорът на ТЕЛК я шокира.

„Трябва да се изчака. Колко време не казаха. Когато са готови те”, разказва Десислава.

Три са комисиите, които трябва да разглеждат по 7000 документа годишно, но те обработват над 12 000. Причината е липсата на кадри.

Източник: Novanews.bg