Пентагонът призна, че въоръжените сили са изпратили живи спори на антракс
Пентагонът призна, че въоръжените сили са изпратили живи спори на антракс / снимка: БГНЕС, архив

Министерството на отбраната на САЩ призна, че въоръжените сили на страната са изпратили по погрешка живи спори на антракс на повече места от първоначално съобщеното, предадоха световните агенции.

В комюнике, публикувано снощи, Пентагонът предположи, че опасните проби са се озовали в 24 лаборатории в 11 американски щата и в две държави - Южна Корея и Австралия.

Американската армия изпрати по погрешка живи бактерии антракс

Първоначално бе съобщено в сряда, че живи спори на антракс са били изпратени в 18 лаборатории в 9 американски щата и американска военна база в Южна Корея. Вчера към списъка бяха добавени нови лаборатории и министерството на отбраната на САЩ допусна, че опасни проби може да са били изпратени до лаборатория в Австралия през 2008 г.

Живите спори на антракс са били изпратени от военна лаборатория в щата Юта, където е трябвало пробите да бъдат деактивирани. Според наличната информация са били разпратени две партиди с опасни проби. Първата е била подготвена и разпределена през 2008 г. Нейното съществуване бе направено публично достояние за първи път вчера.

Втората партида е била подготвена през декември 2013 г. и разпратена през март 2014 г. Проби именно от нея са се озовали в базата на американските военновъздушни сили в Осан, Южна Корея. За тази партида бе съобщено в сряда.

Пентагонът заяви, че не знае да има риск за широката общественост и че заплахата за служителите на въпросните лаборатории е изключително ниска.

На превантивно лечение са били подложени общо 26 души, 22 от които служители на базата в Южна Корея. Пентагонът е започнал задълбочено разследване на случая. Практиките на лабораторията в Юта ще бъдат проучени внимателно.

Източник: БТА