Патриарх Неофит и Йорданка Фандъкова обсъдиха преподаването на религия в училище
Патриарх Неофит и Йорданка Фандъкова обсъдиха преподаването на религия в училище / снимка: БГНЕС

Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит и кметът на София Йорданка Фандъкова се срещнаха в приемния салон на Патриаршеския дом. Това се посочва в прессъобщение на Светия Синод на Българската православна църква.

На срещата е отбелязано, че православните храмове, манастири и други знакови за столицата църковни сгради, в голямата си част са сред обектите с национално и световно културно значение.

Столична община през последните години полага усилия за подкрепа и моя лична кауза е да подпомагаме възстановяването и изграждане на православни храмове, е казала Фандъкова. За периода 2010-2014 г. за строителство и ремонт на църковни храмове и манастири са отпуснати 950 000 лв. от бюджета на общината.

Фандъкова е казала, че е важно да бъде насърчено усвояването на вече отпуснатите средства, за да не се допусне влошаване на състоянието им. За целта ще бъде създаден работен екип с представители от двете страни.

Тема на разговор между Патриарха и столичния кмет е била и преподаването на предмета Религия в столичните училища. Фандъкова е посочила, че в момента религията може да бъде изучавана като предмет от задължителна или свободно избираема подготовка. По думите й е важно да има подготвени учители и да се работи за разширяване на мрежата от училища. Добрите училища знаят как да бъдат добри, като предлагат добри практики, а преподаването на Религия е добра практика, която дава добри резултати и заслужава да бъде насърчавана, е казала Фандъкова.