Премиерът: Само за няколко дни са открити  над 10 000 работни места
Премиерът: Само за няколко дни са открити над 10 000 работни места / снимка: Sofia photo agency, архив

За последните няколко дни в страната са открити мощности, които ще осигурят над 10 000 работни места. Това отчете в Девня премиерът Бойко Борисов. Той припомни многомилионните инвестиции в заводи в Бургас и Стара Загора от последните дни. Около 300 милиона лева са вложени в новата поточна линия на „Девня цимент", при откриването на която премиерът присъства.

„Това, което тази инсталация произвежда, една част отива на магистралите „Марица" и „Струма". На 15 юли завършваме отсечката на „Хемус" Белокопитово-Шумен и се надявам догодина вече целият материал от тук да отива за „Хемус"", отбеляза Борисов.

„През 2012 г. тук направих първа копка. Това ми е любимото - след това да си го откривам", сподели още премиерът. На церемонията в Долината на химията присъстваха още италианският посланик у нас Марко Контичели, министърът на транспорта Ивайло Московски и кметовете на Варна и Девня - Иван Портних и Атанас Кузев.

Премиерът Само за няколко дни са открити  над 10 000 работни места
netinfo

Новата инсталация за производство на клинкер и цимент има капацитет за производство 2 млн. тона годишно. Инвестицията за изграждането й е 325 млн. лв., а изпълнител е китайска строителна компания „Си Би Ем Ай Кънстръкшън Къмпъни”.

„Това е един от най-големите циментови заводи в Европа, който развива икономическите връзки между Италия и България“, заяви Контичели и благодари на правителството, че е опростило процедурите и бюрокрацията. Стефанов Коста е новият изпълнителен директор на „Италчементи Груп“ за България и Гърция, който сменя на поста Серж Шмит.

Бойко Борисов благодари на Пристанище Варна за по-добрите резултати и печалби, като преди това връчи договор за спонсорство на баскетболния клуб „Черно море Порт Варна". Договорът е на стойност 500 000 лева, които Бордът на директорите на порта реши да отпусне за развиване на варненския баскетбол в рамките на година.

В знак на благодарност от „Черно море Порт Варна" подариха на Бойко Борисов баскетболен екип. Той му бе връчен от вицепрезидента на клуба Симеон Варчев.