Учени възстановиха изгубени спомени с помощта на светлина
Учени възстановиха изгубени спомени с помощта на светлина / Thinkstock/Getty Images

Учени дават надежда за пациенти с амнезия благодарение на откритието, че "изгубени" спомени могат да бъдат възстановени с помощта на светлина, пише в. "Дейли експрес", позовавайки се на публикация в сп. "Сайънс".

В експерименти с мишки специалисти от Масачузетския технологичен институт в САЩ са открили, че "изгубената" памет все още се съхранява в мозъчните клетки, въпреки че привидно животните са изгубили способността да си спомнят.

Използвайки техника, наречена оптогенетика - активиране на специфични нервни клетки в мозъка чрез синя светлина, учените са установили, че паметта на гризачите се е "размърдала". Невролозите разискват от години естеството на амнезията. Според някои учени проблемът е по-скоро в съхраняването на спомените, отколкото в неспособността те да бъдат възпроизведени. Повечето изследователите клонят към теорията за съхраняването. Настоящото изследване обаче разкрива, че в голямата си част тя е погрешна.

"Амнезията е проблем на нарушено възпроизвеждане", казва Сусуми Тонегава от изследователския екип.

Специалистите напомнят, че амнезията има различни форми. В някои случаи хората трудно формират спомени след претърпяна мозъчна травма, докато в други те не са в състояние да си припомнят събитията, довели до мозъчната травма. Във втория случай става въпрос за т.нар. ретроградна амнезия - състояние, настъпващо след травма, стрес или при заболявания, като например болест на Алцхаймер. Въпросната форма на амнезия се дължи на увреждане на мозъчни клетки, засягащо възпроизвеждането на спомените, а не тяхното съхраняване.

Авторите на настоящото изследване са открили, че съхраняването на спомените зависи от изграждането на нови връзки между нервните клетки в мозъка, докато възпроизвеждането им изисква заздравяването на въпросните връзки и може да бъде блокирано, когато мозъкът е увреден от травма или заболяване.

Източник: БТА