КЗП: Банките да преразгледат условията за отпускане на кредити в швейцарски франкове
КЗП: Банките да преразгледат условията за отпускане на кредити в швейцарски франкове / снимка: Sofia Photo Agency

Комисията за защита на потребителите (КЗП) препоръча на банките да отстранят неравноправни клаузи в договорите си за отпускане на ипотечни кредити на потребители в швейцарски франкове, съобщиха от пресцентъра на КЗП.

Кредитите се отпускат в швейцарски франкове, клиентите получават сумата през курс купува на банката в евро, а в същото време е предвидено погасителните вноски да се изчисляват в швейцарски франкове по курс продава към датата на падежа.

Комисията реши, че в договорите се съдържат неравноправни клаузи. В тях няма критерий и методика, по които да се определя размерът на базовия лихвен процент, представляващ основен компонент при формирането на основния лихвен процент по кредита, а размерът на погасителните вноски става известен едва в момента на падежа и зависи от курс "продава" на швейцарския франк. КЗП смята,че целият риск от промяната на курса на швейцарския франк е за сметка на кредитополучателя и че има разминаване в сроковете при погасяване на вноските с уредения в българското законодателство.

КЗП препоръчва на кредитните институции в срок от 14 дни да премахнат или променят констатираните неравноправни клаузи в договорите си. В случай че дружествата не се съобразят с препоръките, КЗП ще заведе колективен иск в съда за прогласяването им за нищожни, пише в съобщението.