Откриха официално новата Национална галерия „Квадрат 500”
Откриха официално новата Национална галерия „Квадрат 500” / снимки: БГНЕС
Откриха официално новата Национална галерия „Квадрат 500”
80103
Откриха официално новата Национална галерия „Квадрат 500”
  • Откриха официално новата Национална галерия „Квадрат 500”

Национална галерия „Квадрат 500” отвори официално врати днес. На церемонията присъстваха министри, депутати, бизнесмени, дипломати и посланици. Събитието уважи и вицепрезидентът Маргарита Попова.

В галерията, която разполага с 28 зали, са наредени повече от 1700 творби. Директорът на новия музей Слава Иванова посочи, че само за ден галерията е била посетена от 2000 души.

Премиерът Бойко Борисов подчерта, че в галерията са наредени уникални творби. Той посочи, че преди няколко години Светлин Русев го поканил в едно ателие, където си говорили, че мазетата са пълни с картини и икони, които се рушат, а нямаме музей. „Аз му казах, че ще направим музей - и ето го днес”, добави премиерът.

Българският Лувър ще носи името „Квадрат 500”

Относно новата галерия, Борисов посочи, че е прочел заглавие в интернет „Откриват нов музей със стари картини”. „Казах на Вежди - в новото крило само мои картини и на нови автори”, пошегува се Борисов.

Откриха официално новата Национална галерия Квадрат 500
netinfo

„Музеят не е просто място, в което окачваме картини, той е място, където съхраняваме паметта на една държава и това носи идентичността на една нация”, заяви министърът на културата Вежди Рашидов, който в първия си мандат сключи договора за европейско финансиране на проекта за изграждане на музея.

Рашидов припомни, че идеята за създаването му е отпреди 16 години, през които се сменят седем министри на културата. „Тази сграда беше апетитна за банки, за хотели, но ето днес се радваме на един голям български музей”, добави той.

Министърът пожела от днес нататък „Квадрат 500” да заживее богат интересен културен живот. Той не скри и надеждите си до две-три години да бъде готово и Южното крило на музея.

Откриха официално новата Национална галерия Квадрат 500
netinfo

В новата галерия могат да се разгледат близо 2000 произведения в общо 28 зали на четири етажа. Половината от изложените творби в „Квадрат 500” са на български автори, другата половина представя изкуството от Европа, Азия, Африка и Америка. Само за вчерашния ден, тя е била посетена от 2000 души.

Галерията, намираща се на адрес ул. „19-ти февруари” 1 (до Паметника на Васил Левски), ще работи всеки ден от 10.00 до 18.00 ч., без понеделник. Цената на редовния билет е 10 лв., като за учащи и пенсионери ще има намаление.

Източник: БТА