Помощ и забавления за деца от социално слаби семейства
Помощ и забавления за деца от социално слаби семейства / Мирослав Гетов

Повече от 374 деца от социално слаби семейства, включително от ромски произход, на възраст от 3 до 6 години, ще бъдат обхванати в проекта „Заедно можем повече - за подобряване благосъстоянието на децата в риск на територията на община Мездра", стана ясно при представянето на проекта, който се реализира от Община Мездра по Програма „Деца и младежи в риск". Това са близо половината от всичките 765 деца, които посещават петте детски градини: ОДЗ 1, ОДЗ 2, ЦДГ 1 и ЦДГ 2 - Мездра и ОДЗ - Зверино, и техните филиали в града и селата от общината, подчерта ръководителят на проекта Елена Нанова.

Неговата основна цел е подобряване благосъстоянието на децата в неравностойно положение посредством създаване на подходяща среда за протичане на учебния процес като предпоставка за тяхната успешна социална и образователна интеграция в обществото. В изпълнение на дейностите по проекта 15 педагогически специалисти от целевите детски градини вече са преминали допълнително обучение, а в момента се обучават двама ромски медиатори, които ще бъдат назначени за работа с деца в риск.

Сред инициативите за социално включване и взаимно опознаване на децата са закупуване на образователни материали и учебни пособия за подпомагане на тяхната подготовка за тръгване на училище, на книжки с ромски приказки, на костюми за участие в музикални танцови прояви и на спортна екипировка; посещение на куклен театър; организиране на два похода във Врачанския балкан под наслов „Алея на приказките", на две посещения на зоологическа градина в София, на три зелени училища и два пикника и велотура; две участия в Детския фестивал на ромското изкуство „Отворено сърце" във Велико Търново и пет мултикултурни школи за деца и родители; провеждане на открит урок по безопасност на движението, на фестивали на ромските традиции и фолклор и на конкурси „Равен шанс за равен старт на ромските деца" и т. н.

Помощ и забавления за деца от социално слаби семейства
netinfo

Същевременно детските заведения ще се сдобият с ново оборудване на обща стойност около 70 000 евро: интерактивни дъски, детски кътове за игри, столчета и легла, интерактивни образователни игри, детски конструктори, видеокамери и пр.
Бюджетът на проекта е малко над 220 000 евро, а продължителността му - 22 месеца, уточни на пресконференцията кметът на община Мездра инж. Николинка Кътовска. Средствата се осигуряват чрез Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009-2014 г.