Кметът Пламен Стоилов дава Бойко Никифоров на главния прокурор и ДАНС
Кметът Пламен Стоилов дава Бойко Никифоров на главния прокурор и ДАНС / netinfo

Кметът Пламен Стоилов е сезирал Главния прокурор на Република България Сотир Цацаров и Председателя на Държавната агенция “Национална сигурност” Димитър Георгиев с призив да бъде разпоредена проверка във връзка с разпространената от “група български граждани” и подписана от гражданина Бойко Никифоров публикация в средствата за масово осведомяване, озаглавена: “Как най-лесно се крадат пари от еврофондовете?”.

Община Русе категорично осъжда опитите на автора на материала за внушения относно изпълнението на “строежи, реализирани с нискокачествени материали и рушащи се още преди да бъдат завършени”, визирайки проекта "Подобряване на достъпността на Еврорегион Русе-Гюргево с паневропейски транспортен коридор № 9", който впрочем неколкократно е бил проверяван от компетентни държавни органи, без да има констатирани нередности и забележки относно качеството на извършените дейности.

Във връзка с разпространената публикация, кметът настоява  компетентните институции да установят следните обстоятелства:

1. С какви данни разполага авторът на материала за извършени престъпления от общ характер, свързани с усвояване на средства, отпускани от фондовете на Европейския съюз?

2. Как “групата български граждани”, посочена от автора на публикацията, е узнала, че строителните материали, които ще изпрати в Европейската комисия, са от строителната площадка на бул. „Тутракан“ и как е установила тяхното качество?

3. Как посочената група се е снабдила с „мострите“ от вложените материали,  както при  снабдяването с тях, извършено ли е престъпление от общ характер – кражба, в случай че материалите са били разположени върху строителната площадка, респективно налице ли е унищожаване/повреждане на чужда недвижима вещ, ако същите са били вече вложени.


Община Русе настоява да бъде установено, дали публикацията е едностранчиво волеизявление на Никифоров или е част от организирана кампания на група лица, целяща дискредитиране на България и в частност на Община Русе като надежден партньор в процеса на кандидатстване и управление на проекти, съфинансирани от фондовете на Европейския съюз.