Командващият таджикистанските спецчасти премина на страната на ИД
Командващият таджикистанските спецчасти премина на страната на ИД / БГНЕС, архив

Командирът на таджикистанските полицейски спецчасти ОМОН, полковник Гурмурод Халимов, който загадъчно изчезна от републиката преди месец, се появи в Сирия в редиците на джихадистите от "Ислямска държава". Това стана известно от негово видеообръщение, поместено в социалните мрежи и публикувано в редица медии, предаде ТАСС.

На видеокадрите добре се вижда командирът на ОМОН в мюсюлмански дрехи, заобиколен от група "съратници". На добър руски език Халимов обяснява решението си с недоволството от разпоредбите в таджикистанското МВР, забраняващи носенето на мюсюлманско облекло и извършването на ежедневните петкратни молитв. Той изразява недоволство също от състоянието на руско-таджикистанските и руско-американските отношения, макар че е преминал обучение в спецчастите на Русия и САЩ.

Информирани източници в таджикските спецслужби потвърдиха пред ТАСС заминаването на командира на ОМОН в Сирия и присъединяването му към "Ислямска държава". Те добавили, че заедно с полковника в Сирия се намират още 5-6 негови омоновци. Четирисетгодишният полковник оглави ОМОН преди четири години и нееднократно е бил отличаван с държавни награди. Халимов е баща на осем деца.

Източник: БТА