Табла ще предупреждават шофьорите за катастрофи и задръствания
Табла ще предупреждават шофьорите за катастрофи и задръствания / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Табла ще предупреждават шофьорите за катастрофи и задръствания
80092
Табла ще предупреждават шофьорите за катастрофи и задръствания
  • Табла ще предупреждават шофьорите за катастрофи и задръствания

Община Пловдив планира да направи проект за информационни табла, които да дават информация на шофьорите за евентуални нередности по пътя или затворени отсечки. Това заяви в интервю пред Дарик радио зам.-кметът по транспота и сигурността Александър Държиков. Той обясни, че идеята може да се осъществи с пари по Оперативна програма “Региони в растеж“, от която общината трябва да получи над 80 млн. лева. До 20% от тези пари могат да се инвестират за транспорт.

Например влизате в Пловдив от магистралата и виждате табло, от което ви предупреждават, че поради една или друга причина, ключов булевард е затворен или движението по него е затруднено, за да може да прецените, откъде да минете“, обясни Държиков.

По думите му от началото на месец юни ще започне поетапното оборудване на автобусите от градския транспорт с устройства за въвеждането на електронно таксуване. Когато бъде въведена системата, ще се плаща на транспортните фирми на километър.

Така ще можем да забравим неспазването на неатрактивните курсове, пропуснатите спирки или изпреварването на автобуси, а качеството на услугата ще се повиши“, допълни той.

Отделно, срещу досегашния билет от 1 лев пътниците в Пловдив ще могат да пътуват един час или повече, като могат за това време да сменят няколко автобуса. Системата включва и разполагането на автомати за продажба на карти и билети на ключови места в града. Автобусите ще разполагат със специални устройства, които ще сигнализират в Центъра за управление на трафика, когато се движат със закъснение. От там пък ще може да се променя режима на работа на светофарните уредби, така че на закъсняващия автобус да се предостави възможност за по-бързо предвижване.

 

Новости ще има и за хората използващи преференциални карти за пътуване. Те ще трябва всеки път да ги маркират на специални устройства, които ще се намират в рейсовете, като по този начин ще може да се следи пътникопотока по различните маршрути и по-лесно да се определят пиковите часове.