София ще обменя опит с Швейцария в областта на преработването на биоотпадъци
София ще обменя опит с Швейцария в областта на преработването на биоотпадъци / снимка: БГНЕС, архив

По време на работно посещение в столицата на Швейцария кметът на София Йорданка Фандъкова посети станцията, която пречиства водите на Берн и още 9 по-малки общини в района, съобщиха от пресцентъра на Столична община.

На инсталацията се преработват още хранителни отпадъци, от които се произвежда биогаз. Специалисти от софийския завода в Хан Богров за преработка на хранителни и зелени отпадъци ще имат възможност да посетят швейцарската инсталация за допълнително обучение.

Кметът на София, заедно със зам.-кмета по екология Мария Бояджийска и със зам.-кмета по инвестиции и строителство Ирина Савина, посетиха и новата инсталация за изсушаване на утайките от пречиствателната станция, която до месец ще бъде пусната в експлоатация.

По-рано през деня кметът Фандъкова се срещна и с главния полицейски инспектор на Берн Александър От, с когото обсъдиха темата за миграцията. „По отношение на мигрантите проблемите в европейските градове са едни и същи и градовете трябва да работим заедно, за да намираме добрите решения”, каза кметът на София.

В отговорностите на звеното на местно ниво, което отговаря за миграцията влизат настаняването и полицейските задачи. В Берн влизат по 20 мигранти на седмица. След като получат статут на бежанец, с тях започват работа центрове по придобиване на компетентности.

Експерти от този център ще посетят София, за да обменят опит с колегите си, а след това служители на Столична община ще посетят Берн. Целта е обмяна на добри практики на местните власти в решаването на миграционните въпроси в големите градове.

Вчера се състоя официална работна среща между кмета на София и кмета на Берн Александър Чепет. Официалната визита на кмета на София е по покана на нейния колега кмета на Берн и със съдействието на посланика на България в Швейцария Меглена Плугчиева. Те засадиха български рози в розовата градина на швейцарската столица.