Плевнелиев: Който използва езика на омразата, трябва да си носи отговорността
Плевнелиев: Който използва езика на омразата, трябва да си носи отговорността / снимка: БГНЕС, архив
Плевнелиев: Който използва езика на омразата, трябва да си носи отговорността
80090
Плевнелиев: Който използва езика на омразата, трябва да си носи отговорността
  • Плевнелиев: Който използва езика на омразата, трябва да си носи отговорността

Българските закони са много добри, но изпълнението им не е добро. Ситуацията в Гърмен е следствие от липсата на спазването на правилата. Това стана ясно от думите на президента Росен Плевнелиев.

Гърмен се вдигна на мирен протест

Според него решението на конкретния проблем е в работещите институции, които да гарантират, че правилата важат за всички граждани и при неспазване трябва да има наказания. Държавният глава допълни, че освен социален, казусът в Гърмен е и политически, защото много от политиците са готови да подклаждат агресия и напрежение.

Според държавния глава Росен Плевнелиев когато има криза, значи законите не са спазени, а институциите не работят. „Когато има криза, трябват институции, денонощно посветени, за да могат да гарантират спазването на правилата от всички, да бъдат безкомпромисни, но да не заемат една или друга страна. Да бъдат обективни”, коментира той.

„Когато някой е строил незаконно, той ще си носи отговорността. Когато някой използва езика на омразата, трябва да си носи отговорността. Когато се извършват противозаконни действия, трябва да се носи отговорността. За съжаление законите са добри, изпълнението и спазването им не е добро”, даде пример държавният глава.

Цветелин Кънчев: Премиерът да ни събере заради Гърмен - законите са над всички

Президентът определи ситуацията в Гърмен не само като социален, но и като политически проблем.

„Разбира се, ние имаме социален елемент тогава, когато имаме бедност в изоставени български региони. Тогава, когато хората не виждат перспектива и търсят креативни начини на заетост. Но той е и политически. Защото много политици в България използват по абсолютно безотговорен начин езика на омразата. Те са готови да запалят килимчето, готови са да подклаждат агресия и напрежение”, заяви още Плевнелиев.