Депутат от ДПС поиска прокурорска проверка в Гърмен
Депутат от ДПС поиска прокурорска проверка в Гърмен / снимка: БГНЕС
Депутат от ДПС поиска прокурорска проверка в Гърмен
80080
Депутат от ДПС поиска прокурорска проверка в Гърмен
  • Депутат от ДПС поиска прокурорска проверка в Гърмен

Прокуратурата и отговорните институции да направят проверка по случая в община Гърмен, призова депутатът от ДПС Янко Янков.

По думите му законодателите трябва да помисля за улесняване на процедурите по узаконяване на постройките в ромските махали.

Първанов с предупреждение: Не гърменизирайте политиката

В община Гърмен например ДНСК е издала през 2012 г. близо 130 решения за събаряне на незаконни постройки, но заповедта е била отлагана досега. Тогава кмет е бил бившият депутат на ДПС Ахмед Башев.

Сегашният кмет - Минка Капитанова, оглавила общината с подкрепата на Башев през 2013 г., отправи вината към самия него.

Янко Янков коментира, че агитките са стимулирани финансово от различни партии да провокират размирици в смесени райони. Но уточни, че ДПС нямали интерес от това и никога не са ползвали услугите им:

„Футболните агитки се политизираха. Това не може да стане без политическа намеса. Тази уж спонтанна организация на агитките - бъркането на емоцията от футбола с политическа емоция, и то емоция с конкретни действия, свързани с политиката - не може да стане без политическа намеса. За това има универсален инструмент, измислен от финикийците".

По думите на Янков проблемите са свързани с изпълнение или неизпълнение на закони: „Кой контролира изпълнението на законите? Защо трябва да се бият хората. Ние като народни представители сме виновни. Трябва да се помисли там, където има възможност, и това трябва да стане по съответен експертен начин - да им се даде земята, да си направят проектите, да си построят къщите, да си имат партида за ток, за вода, телефон, данъци. Това трябва да се направи".

Напрежението между враждуващите групи в община Гърмен ескалира преди дни заради висока музика, пусната от група роми. По мнение на част от упрваляващите, обаче, самият конфликт тлее от години, заради многото незаконни постройки в квартал "Кремиковци" в село Марчево. По официални данни те са 129 на брой. При сблъсъците през последните дни бяха ранени четирима души, а осем бяха отведени в ареста.