Занаяти събират децата на Пловдив в Стария град
Занаяти събират децата на Пловдив в Стария град / снимка: DarikNews.bg, Дарик радио Габрово
Детски панаир на занаятите събира малчуганите в Стария град
80079
Детски панаир на занаятите събира малчуганите в Стария град
  • Детски панаир на занаятите събира малчуганите в Стария град

Детски панаир на занаятите събира пловдивските малчугани в Стария град, съобщиха организаторите. Празничните събития са на 31 май и започват с голямо шествие от стълбите на Каменица до Лапидариума, съобщи директорът на общинския институт „Старинен Пловдив“. Там ще има 15 занаятчийски шатри и работилници, в които децата ще могат да покажат уменията си. Музейната аптека „Хипократ“ пък става пространство за феи и елфи, които демонстрират как се обработват билки.

Малките чираци и кандидати за майстори ще приготвят и традиционен български хляб под ръководството на опитни пекари, допълни Тони Симидичева от Регионалната занаятчийска камара. Тя припомни, че вече 30 деца са преминали обучение по различни занаяти  при петима майстори. Обучението е по проект,  финансиран с 3 хиляди лева от община Пловдив.  Децата ще могат да покажат какво са сътворили навръх 1 юни в галерия „Занаяти“.

В неделя край калдъръмените улици на Стария град ще има изложби на бродерия, плъстене, хвърчила и мозайки, изработени от деца. Музикалният акцент в неделния ден  е големият детски концерт на Римския стадион, където ще звучи класическа музика и джаз.