Онкохирурзи: Запазваме бойна готовност
Онкохирурзи: Запазваме бойна готовност / снимка: sxc.hu

Министър Москов или е объркан, или иска да обърка нас лекарите, това заяви в ефира на Дарик д-р Евгени Динев от Онкодиспансера в Пловдив. Идеята за сливане на клиниките и комплексното лечение не е изчистена и всички настояваме да видим очакваните промени в проектозакона, категоричен е той. Един от вариантите, който се обсъжда, за да не се закриват диспансерите в страната, е създаването на клъстери от функционално обединени лечебни заведения.

Клъстерите ще сключват договор с Касата за комплексното лечение на пациентите и по този начин може да се гарантира изпълнението на изискванията за една лечебна пътека. Към момента онкодисопансерът в Пловдив остава да изпълнява дейностите си като самостоятелно юридическо дружество с автономно управление.

По думите на хирурзите, по време на срещата в Пловдив, министър Москов се е убедил в правилната стратегия за развитие на Комплексния онкологичен център, след направената подробна презентация от управителя на здравното заведение д-р Калин Калинов.

Специалистите обаче са категорични, че трябва да се намали броят на здравните заведения, за да се стабилизира финансирането от НЗОК.

„Въпреки срещата, която премина в разбиране и конструктивен диалог, имаме опасение, че е възможно накрая да ни регламентират само няколко вида дейности, което означава, че няма да можем да извършваме голяма част от операциите на онкоболните. Затова оставаме в бойна готовност, докато не видим, че исканията на лекарите са изпълнени", категоричен е д-р Парашкев Цветков, дългогодишен хирург в диспансера и председател на КНСБ в КОЦ Пловдив.

Протестите ще продължат, докато не видим, че министър Москов премахне текстовете от законопроекта в частта му за сливане и закриване на диспансерите в страната. Това потвърди пред Дарик и управителят на онкологичния център в Русе д-р Камен Кожухаров.

Протестните действия продължават и в Шумен, където утре (28 май) служителите на областния КОЦ готвят общоградски протестен митинг против реформата на министър Москов, обяви в ефира на Дарик управителят на Онкодиспансера в Шумен д-р Сотир Караниколов.

Според него, дори след посещенията на министъра в Пловдив и Русе не се е стигнало до конкретни договорености, а дадените обещания от Петър Москов отбеляза като неопределени.

Д-р Караниколов заяви, че ръководството на КОЦ-Шумен е отправил многократни покани към здравния министър за среща, включително и чрез излъчената контактна група преди месец, но до такава не се е стигнало.

Сливането и унищожаването на лечебни заведения не е реформа. Реформата изисква не нейното унищожаване и размиване в многопрофилните болници, тя изисква онкологичната мрежа да бъде надградена, стабилизирана и оставена да работи спокойно, каза още д-р Караниколов.