Шумен приема международна конференция „Деца и правосъдие - иновативни подходи и практики
Шумен приема международна конференция „Деца и правосъдие - иновативни подходи и практики / netinfo

Представянето на европейския опит в работа с деца в конфликт със закона и на създадения в България пилотен модел за интензивна подкрепа за деца и юноши във висок риск ще бъдат централни теми на Четвъртата международна конференция „Деца и правосъдие - иновативни подходи и практики". Форумът е организиран от Институт за социални дейности и практики и ще се проведе в Шумен днес и утре.

В рамките на този форум ще бъде отбелязана и десетата годишнина на шуменския Комплекс за социални услуги за деца и семейства, който ИСДП управлява съвместно с Община Шумен. Според оценката на потребители и институции, Комплексът предоставя услуги на високо професионално ниво и постепенно се превърна в център - лаборатория за създаване на успешни нови модели и практики за работа с деца в риск и техните семейства.

Конференцията е посветена на реформата в правосъдието за деца у нас, която Институтът за социални дейности и практики организира. Ще бъдат представени моделите за социално включване, които успешно се прилагат в Италия и Северна Ирландия, както и нова специализирана услуга за деца в конфликт със закона.

Във форума ще участват председателят на Държавна агенция за закрила на детето Ева Жечева, заместник-кметът на Шумен Седат Кадир, председателят на Националната мрежа на децата Георги Богданов, представители на министерствата на правосъдието, на вътрешните работи, на образованието, Върховна касационна прокуратура, Община Шумен, Шуменския университет. Предвидена е и практическа работа по групи, в които ще се дискутират психо-социални техники за работа с такива деца и юноши, професионалната подготовка на специалистите, които работят с тях, както и ролята на професионалното придружаване.

За 10-те години от както функционира Комплекса в Шумен - общият брой на децата и възрастните, ползвали услугите му 8 582.

Като доброволни клиенти в групова работа и тренинги в училища, са подкрепени 4 609 деца и възрастни. Специалистите в Комплекса са получили направления /заповеди, основно от ОЗД, за индивидуална работа за общо 3 973 души, от тях 1872 са за възрастни и 2101 за деца.

Приключени са 5 525 случая, при които на 96% са постигнати заложените в индивидуалния план цели. Получени са 950 писмени обратни връзки от потребители. Експертите от Комсплекса са осигурили и правна помощ на над 60 деца от Шуме ни региона.