Проф. Хаджийски: Ако се намали цената на клиничните пътеки, ще страдат пациентите
Проф. Хаджийски: Ако се намали цената на клиничните пътеки, ще страдат пациентите / снимка: Sofia Photo Agency, архив

„Огромна грешка, която ще доведе до много неприятности и усложнения" - така зам.-председателят на Българския лекарски съюз проф. Огнян Хаджийски нарече намерението на НЗОК да бъдат намалени цените на клиничните пътеки заради преразхода в болниците.

От съсловната организация обявиха, че са категорично против намаляването на цените на клиничните пътеки. Ден, след като от Здравната каса съобщиха, че ще преговарят с БЛС цените на всички пътеки да бъдат намалени с 12-13 на сто, проф. Хаджийски заяви в ефира на Дарик, че от подобен ход най-потърпевши ще бъдат пациентите.

Националният консултант по изгаряния и ръководител на клиниката по изгаряния в "Пирогов" подчерта, че ако в някои болници има данни за завишаване на обема дейност, то трябва да бъде упражнен контрол, но не и да се правят обобщения и да се наказват всички болнични заведение.

Преговорите между Касата и Лкарския съюз са насрочени за 1 юни. Ето какво каза още проф. Хаджийски:

"Това е една огромна грешка, която ще доведе до маса неприятности, маса усложнения и страхотно напрежение. Неправилно решение, според мен. Как ще се отрази? Намаляваме пари, които влизат в болницата. Какво ще последва? Болниците, за да могат да преживеят, ще се опитат да увеличат още повече приема на пациенти, в резултат на което ще се намали качеството на услугата. Тоест страдат в този случай пациентите. Второ, болниците ще започнат да трупат дългове. Няма да могат да се разплащат с контрагентите си, за да могат, може би, ако има добри мениджъри, да запазят заплатите на персонала си. И по този начин болниците ще затънат още повече. Разбирате, че това ще бъде най-тежко за големите болници, които приемат много пациенти, тежки случаи, които изискват много средства за лечението на болните", посочи доктор Хаджийски.

"Клиничната пътека, по принцип, не остойностява медицинския труд, на лекаря, на медицинската сестра. Така че намаляването на пътеката ще доведе до още по-големи сътресения и в самото болнично заведение, и между хората в екипите, които работят. Силно се надявам целият Лекарски съюз да се обедини в това, че няма да приеме предложението, което прави Касата. Виждате в държавата какво става. Етносите се бунтуват. Същото ще стане и в здравеопазването. Здравеопазването има една партия, която е много силна. Това е партията на белите престилки. Това са повече от 100 000 души персонал, техните близки, пациенти. Представяте ли си, ако всички скочат? Какво ще стане? Дано да не се стига до там", допълни проф. Хаджийски.