Юнкер нарекъл Орбан диктатор от скука
Юнкер нарекъл Орбан диктатор от скука / Guliver/Getty Images

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер се обърнал към унгарския премиер Виктор Орбан с думите "Привет, диктаторе!", защото се отегчил от дългата церемония по посрещането на участниците в срещата на Източното партньорство в Рига миналата седмица. Такива обяснения даде говорителят на ЕК Маргаритис Скинас.

Юнкер е в политиката от 33 години, познава всички членове на Европейския съвет, има с тях близки отношения, понякога има свеж стил. Не мисля, че е вложил нещо сериозно в това, добави Скинас. Той обаче не отговори на въпрос дали според ЕК и нейния председател обстановката в Унгария е сериозна.

Сами преценете, но според мен е доста явно, че това обръщение е било шега покрай досадно дългата церемонията по посрещането на делегатите, добави Скинас. Той отбеляза, че Орбан е нарекъл Юнкер "гран дюк" (велик херцог - бел. кор.), в съзвучие с официалното наименование на родината на председателя на ЕК - Великото херцогство Люксембург. Това е бил тонът на този особен разговор, обобщи Скинас.

По повод срещата снощи между Юнкер и британския премиер Дейвид Камерън в Лондон говорителят посочи, че това е бил неофициален повод двамата събеседници да разговарят "открито и спокойно". Говорителят не отговори на въпроси, свързани с възможностите за преразглеждане на договора за ЕС или за използването на настоящата общоевропейска правна рамка, за да се отговори на исканията на Великобритания за повече независимост.

Източник: БТА