Пиронкова започна с победа участието си на Откритото първенство на Франция
Пиронкова започна с победа участието си на Откритото първенство на Франция / снимка: БГНЕС, архив

Най-добрата ни ракета при жените Цветана Пиронкова започна успешно участието си на Откритото първенство по тенис на Франция. Пловдивчанката се нуждаеше от час и 38 минути, за да сломи съпротивата на Барбора Стрицова от Чехия със 7:6 (5), 6:2 и да продължи напред за сметка на 22-ата поставена в схемата, съобщава Gong.bg

Така в следващия етап Цвети ще срещне победителката от двойката Дениса Алертова (Чехия)-Джоана Конта (Великобритания).

Пиронкова освен всичко друго продължи доминацията си в съперничеството с 29-годишната чехкиня, като записа трета победа в четирите им срещи дотук.

И този път мачът помежду им приключи в два сета, като първият от тях бе изключително важен за цялостното развитие на мача. След като първите двай гейма отидоха на сметките на сервиращите, в следващите 5 публиката на корт 17 видя 5 пробива. И Пиронкова, и Стрицова имаха проблеми с пласирането на началните си удари. Единствено първият гейм от серията мина през няколко равенства, преди Стрицова да го спечели, а впоследствие сервиращата състезателка се добираше до не повече от точка.

Постепенно Пиронкова пренастрои играта си и направи решителен пробив в десетия гейм за 5:5. Това обаче бе само една от важните стъпки към тайбрека, защото в следващата част Цвети трябваше да спаси нова точка за пробив.

Вече в тайбрека картината се повтори, като до 4:4 двете тенисистки неизменно правеха минипробиви. Пиронкова първа успя да спечели точка - за 5:4 при свой сервис, а Стрицова допусна грешка, за да може българката да поведе с 6:5, а после при свой начален удар да вземе сета.

Вторият стартира с два разменени пробива, но вече бе видно, че инерцията е в полза на българката. Тя проби в противничката си в петия и седмия гейм, а накрая се нуждаеше от само един мачбол, за да продължи във втори кръг.