Жълт код за гръмотевични бури и валежи в 13 области
Жълт код за гръмотевични бури и валежи в 13 области / Thinkstock/Getty Images

Жълт код за гръмотевични бури и обилни валежи е обявен за 13 области на страната за 26 май.

Предупредителният код за потенциално опасно време е в сила за областите Пазарджик, Пловдив, Стара Загора, Кърджали, Хасково, Ловеч, Габрово, Велико Търново , Русе, Търговище, Разград и Шумен, оказва справка на сайта на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при БАН.

В тези области ще има краткотрайни валежи, на места интензивни, придружени от гръмотевици, съпроводени с временно усилване на вятъра. Възможни са и градушки.

Времето ще се задържи неустойчиво. Временно гръмотевичната дейност ще затихне. Отслабване и спиране на преваляванията ще има след полунощ и в сутрешните часове. През по-голямата част на деня ще преобладава облачно време, с развитие на мощта купесто-дъждовна облачност.

Ще има краткотрайни валежи, на места интензивни, придружени от гръмотевици, съпроводени с временно усилване на вятъра. Възможни са и градушки. Температурите ще се понижат. Максималните ще са от 21 до 26 градуса, в София около 21 градуса. Атмосферното налягане ще е по-ниско от средното за месеца, съобщават от НИМХ-БАН.

И по Черноморието времето ще е предимно облачно, очакват се краткотрайни превалявания и гръмотевици. Вятърът ще е до умерен, от югозапад, след обяд по южното крайбрежие - от югоизток. Максималните температури ще са между 20 и 23 градуса.

Температурата на морската вода е от 19 по северното, до 21 градуса по южното крайбрежие. Вълнението ще е около 2 бала.

Най-неустойчиво ще е в планините. Макар и с временни разкъсвания на облачността в предобедните часове, облачността ще е по-често значителна, предимно купесто-дъждовна, ще има краткотрайни, на места интензивни превалявания и гръмотевици.
Високите била често ще са в облачния слой. Вятърът ще е от югозапад, предимно умерен, но по време на буря, рязко ще променя сила и посока. Температурите слабо ще се понижат, на 1200 м. надморска височина около 15 градуса, на 2000 м - 11 градуса.

Подробна информация за времето днес и прогнозата за десет дни напред вижте на Sinoptik.bg