За исихастите, Свети Григорий Синаит и манастирите в Парория
За исихастите, Свети Григорий Синаит и манастирите в Парория / РИМ-Бургас

Археологът Милен Николов, директор на Регионалния музей, ще представи утре своята книга „Исихазмът, св. Григорий Синаит и манастирите в Парория”. Това ще стане от 18 часа, в зала „Георги Баев” на културен център „Морско казино”.

Книгата е посветена на най-мистичното течение в християнството – исихазма, който е известен още от ІІІ-ІV век и е дело на първите християнски монаси-отшелници, приели за подражание живота на св. Йоан Кръстител, който по думите на Иисус Христос, е бил най-висшия  човек, раждан от жена преди него.

В книгата е проследено развитието на отшелническото и киновиалното монашество от неговото начало (ІІІ в.) до средните векове, когато исихазма добива широко разпространение и разцвет, особено през ХІV в.

То е дело на св. Григорий Синаит, който от монах в манастира св. Екатерина в Синай се превърнал в най-великия християнски учител в православния свят, строг аскет и отшелник.

Изданието е илюстрирано с цветни изображения и карти, написано е в достъпен, научно-популярен стил. Това е първата книга в българската историческа литература, посветена на исихазма и Парорийските манастири.