9 стъпки да се подготвите да приемете коте в дома си
9 стъпки да се подготвите да приемете коте в дома си / netinfo

Коте у дома може да е източник на много радост и положителни емоции. Според последните изследвания съжителството с този домашен любимец може дори да помогне на стопани с определени заболявания.

Освен радост отглеждането на котка е и голяма отговорност и би трябвало да е избор за цял живот. Ако искате тя да бъде просто украшение на дома ви, ваша играчка или подарък за детето ви, по-добре е да преосмислите решението си. Трябва да знаете, че никой в действителност не притежава котката. Всяка котка има своя индивидуалност и се превръща в самостоятелен член на семейството. Затова преди да вземете важното решение, отговорете си на няколко въпроса и преценете дали сте наистина готови:

Всички членове на вашето домакинство ли са съгласни с това решение?

Ако решението е взето без съгласието на някой от членовете на домакинството, това може да създаде конфликти и да бъде причина за изоставяне или връщане на котката в приюта. Затова направете "семеен съвет" и обсъдете открито въпроса от всички страни.

Уверете се, че в семейството ви няма хора, алергични към животни!Можете да направите предварителен тест.

Имате ли деца под 5-годишна възраст?

Малките деца обикновено обичат малки котенца, но често ги приемат като плюшена играчка и това може да доведе или до тежки наранявания за животното или до опасни одрасквания за детето. Помислете за осиновяване на възрастна котка или изчакайте още няколко години.

Дали чисто новият ви диван или скъпият ви килим са изключително ценни за вас?

Котките имат нужда да острят ноктите си, да играят и да се катерят. Осигуряването на катерушка, драскалка, редовно подрязване на ноктите и чиста тоалетна е задължително. Все пак инциденти може да има. Готови ли сте за това или ще изхвърлите котката си още при първото „провинение"?

Готови ли сте финансово за тази стъпка?

Семейството ви се увеличава с един член и това ще се отрази на бюджета ви. Предвидете първоначални разходи за осигуряване на подходящи условия за котката- котешка тоалетна, катерушка/драскалка, транспортна чанта, легло, четка за сресване, ножица за нокти, задължителен първоначален преглед при ветеринарен лекар, първоначални ваксинации /две или три/, евентуално кастрация.

Ще имате и постоянни разходи: храна, субстрат за котешката тоалетна, задължително ежемесечно обезпаразитяване - вътрешно и външно, годишна ваксинация, профилактични прегледи при ветеринарен лекар (обикновено преди ваксинацията), различни хранителни добавки (ако не се храни с храна от висок клас). Проверете цените в аванс и направете примерен първоначален и месечен бюджет, за да сте сигурни, че можете да посрещнете новите разходи.

Ако котката се разболее, готови ли сте да ù осигурите ветеринарно медицинска помощ и грижи?

Въпреки добрите грижи и вниманието ви, като всяко живо същество, котката може да се разболее. В този случай, вие ще трябва да се погрижите за нея като за всеки друг член на семейството. Запомнете: профилактиката, ваксинацията и обезпаразитяването могат да спестят голяма част от разходите за лечение!

Ще има ли възрастен, който да бъде отговорен за грижите за котката? А другите как ще участват?

Въпреки че котка се отглежда относително по-лесно от куче, за нея трябва да се полагат сериозни и постоянни грижи. Дори и да вземате котка по молба на вашето дете, трябва да има възрастен човек, отговорен за храненето на котката, почистването на тоалетната, ресането, обезпаразитяването ù, годишната ваксинация, прегледите при ветеринарен лекар. Можете да направите предварителен план-график с разпределението на задачите, в който всички да са включени с подходящи и изпълними ангажименти.

Готови ли сте да направите дома си безопасен за котката?

Котките са любопитни животни, които обичат да се катерят, без страх от високото. Така те могат да избягат, да паднат от високо, като се наранят сериозно или дори да загинат. Необходимо е да обезопасите прозорците и балконите на дома си.

Ще имате ли достатъчно време за своята котка?

Обратно на общоприетото мнение, котките са много социални животни и имат нужда от вниманието на стопаните си. Вашата връзка с любимеца ви ще продължи за цял живот. Една самотна и пренебрегвана котка скоро ще намери безброй неприятни за вас начини да се забавлява. Това не означава, че трябва да ù угаждате непрестанно, но 15 минути на ден игра и внимание към котката ще бъдат достатъчни, за да я направят щастлива. Освен това обмислете предварително и на кого ще оставяте котката си, когато пътувате!

Преди да приемете в дома си котката, която сте харесали, е много важно да се осведомите за нейния характер.

Обикновено, когато човек решава да си вземе домашен любимец, той има предварителни очаквания. Някои хора очакват от една котка да бъде игрива, закачлива и да е постоянно наоколо, докато други искат тя да е спокойна, да не се мотае прекалено в краката им и през по-голямата част от времето да се излежава някъде. Всяка котка е различна по характер и ако я изберете само по външния вид, рискувате тя да се размине напълно с вашите очаквания. Една от най-честите причини за изоставяния на котки е неочакваното им и нежелано от стопанина поведение, както и неразбирането на особеностите на характера им.

Бъдете отговорни и все пак нека предпазливостта да не ви пречи да отворите сърцето си за новия домашен любимец. Защото, както е известно, ако имате котка, вие се прибирате не в къщата си, а у дома.

Още полезна информация за добрите практики за отглеждане на котки и отговорното отношение към тях можете да намерите на okotki.com и www.facebook.com/OKotki.

9 стъпки да се подготвите да приемете коте в дома си
netinfo