Архитектът на румънската съдебна реформа: Прахосвате време с промените в Конституцията
Архитектът на румънската съдебна реформа: Прахосвате време с промените в Конституцията / снимка: БГНЕС
Архитектът на румънската съдебна реформа: Промените в Конституцията са прахосване на време
80025
Архитектът на румънската съдебна реформа: Промените в Конституцията са прахосване на време
  • Архитектът на румънската съдебна реформа: Промените в Конституцията са прахосване на време

Бившият правосъден министър на Румъния Моника Маковей посъветва България да намери смели магистрати, които не се страхуват и са готови да поемат рискове. Определяна като автор на най-мащабната съдебната реформа в бившия съветски блок, Моника Маковей определи като цел номер едно политическата корупция и нарече конституционната реформа загуба на време.

Министърът на правосъдието Христо Иванов оспори думите на Маковей с обяснението, че промяна на основния закон се чака 25 години. Маковей е в София по покана на гражданска инициатива "Правосъдие за всеки" и представители на Реформаторския блок.

Оказа се обаче, че някои от съпартийците на ДСБ не били поканени на събитието.
Пред Дарик от екипа на лидера на СДС Божидар Лукарски заявиха, че са научили за гостуването на Маковей в София от медиите. Министърът на икономиката в момента е на посещение в Москва. „Това си беше тежко десебарско пиар събитие", коментира и близък до партията на Меглена Кунева, който обаче не можа да си спомни, дали са получавали покана за форума.

По време на дискусията, присъстваха единствено представители на Реформаторския блок. Моника Маковей, която в момента е евродепутат, посъветва: трябва ви един човек с власт, който иска реформата.

„Само тези, които се осмеляват, ще успеят. Имате нужда от хора, които се осмеляват, които поемат риск, които са смели и не се страхуват. Ако се страхуваш, страхът те парализира и няма да направиш нищо, така че не се страхувайте. Прочетох, че искате да промените Конституцията. Моят съвет е: това е загуба на време, няма нужда да променяте Конституцията, за да разследвате политическата корупция", каза тя.

По време на дискусията се чуха призиви за излизане на Реформаторския блок от управлението, в случай, че не се извърши търсената съдебна реформа. Участник обяви, че както са свалили кабинета на Пламен Орешарски, така ще свалят и този на Бойко Борисов. Министър Христо Иванов отговори: „Оставката е най-лесната работа, уверявам ви. Това е като да плашите куче със салам, съвсем честно ви казвам. Нещата в България не са розови. Маковей каза „Нека един прокурор да опита и как след това публиката ще въстане. Нека. Обаче, знаете ли, понеже ние сме публиката обикновено и сваляме правителства и само дето по-трудно качваме, това ни е проблемът. И знаете ли какво ни е положението - че в България вероятно всеки ден има прокурори, които опитват, ние не чуваме за тях".

Иванов посочи, че промяната на Конституцията е абсолютна неизбежност. Но събирате на подкрепа в парламента е все по-трудно.

Правосъдният министър припомни за структурните проблеми, довели до днешното състояние на Висшия съдебен съвет (ВСС) и прокуратурата.