Киев формирал диверсионни групи да дестабилизират обстановката в Донбас
Киев формирал диверсионни групи да дестабилизират обстановката в Донбас / снимка: БГНЕС, архив

Украинските силови структури са формирали 85 диверсионни групи, включително комплектовани от чужденци, с цел да дестабилизират обстановката в Донбас. Това заяви днес Едуард Басурин от министерството на отбраната на самопровъзгласилата се Донецка народна република (ДНР), предаде ТАСС.

По данни от разузнаването на ДНР, 19 от тези групи, създадени в част от Донецката и Луганската област, близо до сепаратистките "народни републики", са "изцяло комплектовани с чуждестранни граждани и действащи военнослужещи от сили за специални операции от Европа, САЩ, също така от Грузия и Балтика, добре владеещи руски език", твърди Басурин.

Според агенти на ДНР и на Луганската народна република (ЛНР), Киев е създал тези отряди, тъй като планира "терористични акции с униформи на руски военнослужещи" и в отцепническите "републики", и в селища от Донецката и Луганската област, контролирани от централната украинска власт.

Новата стратегия на украинската армия в Донбас цели "да разруши транспортната, икономическата и социалната инфраструктура" в ДНР и ЛНР, заяви Басурин.

Украински диверсанти са нападнали вчера група наблюдатели от Съвместния център за контрол и координация на режима за спиране на огъня, водена от руския представител в Центъра генерал-полковник Александър Ленцов, каза още представителят на ДНР.

Според него, наблюдателите били нападнати, защото открили в проверявания район "значителни количества украински тежки оръжия, които не е трябвало да се намират там според Минските договорености". За щастие обаче не пострадали нито руските делегати в Центъра, пътували с колата, нито шофьорът от украинската армия.

Двама души са убити, а още двама - ранени при обстрели на територии в ДНР от украински сили през последното денонощие, каза Басурин.

Украински войник е убит, а още двама са ранени днес при обстрел на позициите им от страна на сепаратистите, в нарушение на примирието, съобщи украинският военен представител, цитиран от Ройтерс.

Дмитро Горбунов, говорител на правителствените сили край пристанищния град Мариупол каза за телевизия 112, че това е станало при артилерийски и ракетен обстрел от страна на бунтовниците срещу позиции на Националната гвардия в Широкино - градче източно от Мариупол, което сепаратистите и правителствените сили си оспорват.

Източник: БТА