Поради ескалацията на конфликта в Йемен са загинали 135 деца
Поради ескалацията на конфликта в Йемен са загинали 135 деца / снимки: БГНЕС, архив

Поради ескалацията на конфликта в Йемен са загинали 135 деца и още 260 са били ранени. Това показват данни от разпространено в Женева изявление на Антъни Лейк, изпълнителен директор на УНИЦЕФ. Той приканва страните в противоборството „да защитят децата от вреди” и да направят „хуманитарна пауза” в бойните действия, предаде ТАСС.

„Броят на жертвите сред децата расте с всеки изминал ден”, констатира с тревога шефът на Детския фонд на ООН. Почти една трета от смъртните случаи се пада на град Аден, където ситуацията се изостри през последните дни. Всяка такава смърт е „лична трагедия, но и напомняне за мащабите, които взема конфликтът в Йемен”, изтъква Лейк.

„Децата не бива да плащат цената за насилието в Йемен” и „всички страни в конфликта са длъжни според международното хуманитарно право да пазят децата от вреди” - за целта е необходима най-малкото „хуманитарна пауза”, за да се достави жизнено необходимата помощ на ранените, болните и уязвимите групи от населението, също и на всички пострадали от насилието”, се казва в документа. „Само пълното спиране на бойните действия ще защити йеменските деца”, подчертава Антъни Лейк.

По данни от ведомството на Върховния комисар на ООН по правата на човека, разпространени на 22 май в Женева, от 26 март до 20 май конфликтът в Йемен е станал причина за смъртта на 1037 граждански лица и раняването на 2453 мирни жители. Според информация на СЗО от 11 май, в йеменския конфликт са убити до тази дата над 1700 души, а ранените са около 7000. От март т.г. повече от 300 000 души са станали разселени лица, а над 8 милиона имат нужда от медицинска помощ, добавя ТАСС.

Пратка с 460 тона хранителни продукти и медицински материали, изпратени като помощ от Обединените арабски емирства на жертвите от войната в Йемен, бе разтоварена днес в южното пристанище Аден, съобщи йеменски представител, цитиран от АФП.

Това е вторият подобен товар, след като емиратският Червен полумесец изпрати в Аден миналата седмица 1200 тона стоки от първа необходимост, добави Али ал Бикри, координатор на помощта, назначен от правителството в изгнание, ръководено от президента Абд Рабу Мансур Хади. В петък в Аден акостира и кораб с 400 тона дизелово гориво, дарено от емирствата на Йемен, допълни той.

При все това „Аден има спешна нужда най-малко от 200 000 дажби храна за разселените лица”, каза Ал Бикри. От март градът е арена на жестоки битки, след като шиитските бунтовници хуси, превзели столицата Сана и обширни земи в Северен, Централен и Западен Йемен, напреднаха към Аден, напомня АФП.

Източник: БТА