Папата призова международната общност да помогне на мигрантите, бягащи през морето към Югоизточна Азия
Папата призова международната общност да помогне на мигрантите, бягащи през морето към Югоизточна Азия / снимка: Guliver/Getty Images

Папа Франциск призова днес международната общност да помогне на мигрантите, опитващи се да пресекат Бенгалския залив и Андаманско море, хиляди от които са блокирани в лодки с изчерпващи се запаси от храна, предаде Ройтерс.

„Продължавам да следя с дълбоко безпокойство и болка в сърцето си сагите на много бежанци (там)”, каза папата пред поклонници, събрали се на площад „Св. Петър” във Ватикана. Франциск приветства усилията на страните, съгласили се да приемат бедстващи рохинги и призова международната общност да им предложи хуманитарна помощ.

Кризата в морските води на Югоизточна Азия избухна в резултат на бягството на мюсюлманите рохинги от бедността в Мианма, където са подложени на репресии и гонения, както и на бангладешци, опитващи се да се спасят от бедността в своята страна. Бегълците станаха жертва на трафикантите на хора, които ги изоставиха в лодките им, след като Тайланд предприе действия срещу каналджиите. Според комисариата на ООН за бежанците на изоставени в морето лодки в момента се намират около 3500 души и животът им е в опасност.

Малайзия обеща помощ и нареди на военноморския си флот да спасява хилядите, плаващи безцелно в морето. Малайзия и Индонезия в сряда промениха политиката си, която предвиждаше отказ от приемане на мигранти, и изразиха готовност да им разрешат временно да слязат на техните брегове, но Тайланд отказа да направи същото.

Днес официален индонезийски представител, цитиран от ДПА, каза, че неговата страна ще депортира мигранти от Бангладеш, пристигнали на брега на нейната провинция Ачех заедно с репресираните рохинги от Мианма след 10 май. В момента се събират и уточняват личните данни на пристигналите и на рохингите от Мианма ще бъде разрешено да останат в Индонезия до 1 г., докато се търси друга страна, която да ги приеме.

Данни на индонезийското правителство показват, че в страната са пристигнали общо 1759 бежанци от Бангладеш и Мианма. От тях 1062-ма са рохинги, а останалите са от Бангладеш. Посланикът на Бангладеш в Джакарта е посетил Ачех и е започнал подготовка за депортиране обратно да своите сънародници, които са икономически мигранти и също са жертви на трафиканти на хора. Очаква се репатрирането на икономическите мигранти да завърши до един месец.

Говорител на индонезийския военноморски флот каза, че негови кораби продължават да търсят изоставени лодки с бежанци в морето. През последните дни обаче не са открити нови лодки с хора.

Източник: БТА