Еко рокля ще покаже на бала си казанлъшка абитуриентка
Еко рокля ще покаже на бала си казанлъшка абитуриентка / снимки: Личен архив

Тя ще бъде различната абитуриентка на Казанлък. И ще е много щастлива в премяната си, отглеждана и избродирана с любов в продължение на 2 месеца.

Отсега се вълнува, че ще надене нещо, което сама си е измислила. Срещаме се след финала на първата й матура, и с 3 шоколада напре

Еко рокля ще покаже на бала си казанлъшка абитуриентка
netinfo
д, толкова е изяла, в резултат на напрежението и стреса покрай Яворовото „ Да бъдеш в бяло".

За 19-годишната абитуриентка от Казанлък Силвия Читакова, възпитаничка на ПМГ „Никола Обрешков", 24-ти май е особено вълнуващ, тъй като ще дефилира по казанлъшките улици с бяла дълга еко рокля от лен, избродирана с етно мотиви.

Бродерията на роклята е измислена и изрисувана от абитуриентката. Силвия признава, че голямата й любов всъщност е рисуването. От години посещава курсове по рисуване, илюстрирала е книги, има даже и награди.

Съчетава подготовката за успешно представяне на матурите с уроци по рисуване, защото голямата й цел е да я приемат да учи в Университет по архитектура, строителство и геодезия в София, и по-специално „дизайн и зелена архитектура".

След като измисля мотивите за бродерията на своята рокля, трудното за Силвия идва с намирането на бродировачка, която да изпълни бод по бод мотивите на цветя.

С тежката задача в началото се заела възрастна жена от Голямо Дряново. Тя обаче не завършила бродирането и се наложило Силвия да потърси друга бродировачка. Открила я в лицето на Адиле Црънкова от казанлъшкото село Копринка. Жената старателно бродирала цветните мотиви по ленената рокля на Силвия, извезани в 4 основни цвята - зелено, червено, жълто и черен контур.

С бродерия ще е и автентичният колан с пафтите, който ще краси снагата на Силвия. Бижутата, с които ще се окичи на бала абитуриентката - арт обици и гривна, са на майка й.

Цялата етно рокля от естествени материали е ушита майсторски от съседка на момичето - шивачката Лиляна Вълчева, която първо накроява парчетата, а след избродирането им ги събира в красив и уникален тоалет.

Прическата на абитуриентката ще бъде семпла и естествена. „Просто ще пристегна косите с малки фиби и цветя", казва Силвия.

Силвия Читакова има и по-далечна цел за изцяло решената в български мотиви рокля - да се омъжи един ден с нея. Така роклята от бала ще се превърне в своеобразна семейна реликва, убедено е момичето. В семейството й ценят тези неща и пазят всяка една вещ, в която има и парче, съхранен български дух.

„Творението" на Силвия не е единственото в рода. Баба от село Устрем още пази своята носия, с която малката Силвия е лазарувала. И сега тази устремска носия стои като картина на стената в дома на възрастната жена.

За бала си стилната абитуриентка ще е придружена от не по-малко колоритна група приятели, споделили със Силвия любовта й към българското. Всички, заедно с шофьора на колата, ще са облечени в дрехи, с български етно елементи по тях. По този начин те ще изразят съпричастност си към празника на Силвия Читакова и любовта й към всичко българско и родно.

Решението Силвия да се облече по този начин за бала е логично: то е част от жизнената философия на момичето, което определя себе си като „еко човек". За роклята обаче вдъхновението е подкрепено и от нейната майка, и семейството й като цяло. Живеем просто, семпло, обичаме естествените неща, разказва абитуриентката, чийто родители делят симпатиите си към природата и автентичните неща със ... счетоводството. И двамата са главни счетоводители на казанлъшки фирми.

Освен с любовта си към автентичните и натурални, истинските неща, абитуриентката е известна и с любовта си към животните. Има уличен котарак, порода „улична златна", с респектиращото име Александър Велики, накратко Сашо.

Отвъд това Силвия е пленена от красотата на планината и магията на рисуването. Мечтае един ден да стане добър дизайнер, който ще работи изцяло с природни материали. От рисуването има и награди. Илюстрирала е даже и книга.