Еко рокля ще покаже на бала си казанлъшка  абитуриентка
Еко рокля ще покаже на бала си казанлъшка абитуриентка / личен архив

Тя ще бъде различната абитуриентка на Казанлък.
И ще е много щастлива в премяната си, отлеждана и избродирана с любов, в продължение на 2 месеца.
От сега се вълнува, че ще надене нещо, което сама си е измислила.
Срещаме се след финала на първата й матура, и с 3 шоколада напред. Толкова е изяла, в резултат на напрежението и стреса, покрай Яворовото „ Да бъдеш в бяло".
За 19 годишната абитуриентка от Казанлък, възпитаничката на ПМГ „Никола Обрешков" Силвия Читакова, утрешният 24-ти май е особено вълнуващ, тъй като ще дефилира по казанлъшките улици с бяла дълга еко рокля от лен, избродирана в етно мотиви на цвят.
Бродерията на роклята е измислена и изрисувана от абитуриентката, която освен в математиката, голямата й любов всъщност е в рисуването. От години посещава курсове по рисуване, илюстрирала е книги, има даже и награди.


В момента, освен подготовката за успешно представяне на матурите, съчетава с уроци по рисуване, защото голямата цел на Силвия е да учи във ВИАС в София, и по-специално дизайн и зелена архитектура.
След като измисля мотивите за бродерията на своята рокля, трудното за Силвия идва с намирането на бродировачка ,която да изпълни бод по бод мотивите на цветя.
С тежката задача в началото се заела възрастна жена от Голямо Дряново. Тя обаче не завършила бродирането и се наложило Силвия да потърси друга бродировачка. Открила я в лицето на Адиле Црънкова от казанлъшкото село Копринка. Жената старателно бродирала цветните мотиви по ленена рокля на Силвия, извезани в 4 основни цвята- зелено, червено, жълто и черен контур.


Освен избродирана рокля, с бродерия ще е и автентичният колан с пафтите, които ще красят снагата на Силвия. Бижутата, с които ще се окичи на бала абитуриентката - арт обици и гривна, са на майка й. Цялата етно рокля от естествени материали е ушита майсторски от съседка на момичето- шивачката Лиляна Вълчева, която първо накроява парчетата, а след избродирането им ги събира в красив и уникален тоалет.
Прическата на абитуриентката ще бъде семпла и естествена: „просто ще пристегна косите с малки фиби и цветя", казва Силвия.
С изцяло решена в български мотиви рокля, Силвия Читакова от 12 А клас на ПМГ в Казанлък има и по-далечна цел: да се омъжи един ден с нея. Така роклята от бала ще се превърне в своеобразна семейна реликва, убедено е момичето. В семейството й ценят тези неща и пазят всяка една вещ, в която има и парче, съхранен български дух.
„Творението" на Силвия не е единственото в рода. Баба й , от село Устрем още пази своята носия, с която малката Силвия е лазарувала. И сега тази устремска носия стои като картина на стената, в дома на възрастната жена.


За бала си стилната абитуриентка ще е придружена от не по-малко колоритна група приятели, споделили със Силвия любовта й към българското. Всички, заедно с шофьора на колата, ще са облечени в дрехи, с български етно елементи в тях. По този начин те ще изразят съпричастност си към празника на Силвия Читакова и любовта към всичко българско и родно.


Решението Силвия да се облече по този начин за бала е логично: то е част от жизнената философия на момичето, което определя себе си като „еко човек". За роклята обаче вдъхновението е подкрепено и вдъхновено и от нейната майка и семейството й като цяло. Живеем просто, семпло, обичаме естествените неща, разказва абитуриентката, чийто родители делят симпатиите си към природата и автентичните неща със ... счетоводството. И двамата са главни счетоводители на казанлъшки фирми.


Освен с любовта си към автентичните и натурални, истински неща, 12 -токласничката е известна и с любовта си към животните. Има уличен невероятен котарак , порода „улична златна" с респектиращото име Александър Велики, накратко Сашо.
Отвъд това Силвия е пленена от красотата на планината и магията на рисуването. Мечтае един ден да стане добър дизайнер, който ще работи изцяло с природни материали. От рисуването има даже и награди: от настоящата вицепремиерка и бивш еврокомисар Миглена Кунева. Илюстрирала е даже и книга.