България празнува 24 май
България празнува 24 май / снимка: Sofia Photo Agency, архив
България празнува 24 май
79996
България празнува 24 май
  • България празнува 24 май

България чества Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост. По традиция в градовете в цялата страна ще се проведат шествия и тържества.

В столицата ще се проведат тържествено шествие и културни мероприятия, с които ще се отбележи 24-май - Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост. В традиционното шествие, което ще премине през столичните улици, ще се включат ученици и учители, преподаватели от висшите училища, политици и граждани.

Начало на днешното празнично шествие ще даде в 10.30 часа министърът на образованието и науката Тодор Танев. Шествието ще започне от площада пред Министерството на образованието и науката (Фонтана пред Археологическия музей). Към шествието ще се присъединят и президентът Росен Плевнелиев, както и кмета на София Йорданка Фандъкова.

В тържественото шествие участие ще вземе и министърът на образованието, науката, изследванията и спорта на Словашката република г-н Юрай Дракслер, който е на посещение у нас, съпровождан от посланика на Словашката Република в България.

В 10:45 към шествието ще се присъединят ръководството на Българската академия на науките, както и учените.

Председателят на Народното събрание също ще вземе участие. Академичният съвет на СУ „Св. Климент Охридски" ще се присъедини към шествието, когато то стигне до висшето училище. В 11.00 часа празничното шествие ще стигне до паметника на светите братя Кирил и Методий пред Националната библиотека. Празникът ще продължи с тържествен водосвет и празнична програма.

Президентът Росен Плевнелиев ще положи венец пред монумента на светите братя и ще произнесе слово. В Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост - 24 май, президентската институция ще отвори врати за граждани за четвърта поредна година. По повод празника в сградата на президентството ще бъде изложен най-старият препис на „История славянобългарска" - Котленският препис. До 16.00 часа вратите на Администрацията на президента ще бъдат отворени за граждани.

От 18.30 часа в Националния исторически музей президентът Росен Плевнелиев ще даде традиционния прием за 24 май, на който са поканени изявени дейци на просветата и културата, общественици, представители на институциите, дипломати, медии.