Икономов: Да пребъде вечният стремеж към усъвършенстване
Икономов: Да пребъде вечният стремеж към усъвършенстване / Пресцентър

Кметът Георги Икономов поздрави жителите и гостите на Банско по случай  Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост.

На площада се състоя празничният концерт под надслов "И ний сме дали нещо на света", организиран от Общината и Читалище „Никола Вапцаров“.

С химна „Върви, народе възродени“ и изнасяне на знамената на учебните заведения започна  тържественото честване, в което взеха участие самодейни състави към читалището и ученици от всички училища в града.

Обръщам се към вас с думите на писателя Георги Господинов: „Щастливи сме, че имаме един ден, в който честваме светлото и всекидневно чудо на езика.“ Това е така, защото днес празнуват не само хората, които имат професионално отношение към българската просвета и култура, но и всички българи, където и да са те по света. 

Покровителите на Европа  - Светите братя Кирил и Методий, утвърдиха демократичното право на всеки народ да твори на свой собствен език и така да постига великата идея за духовно равенство. Днес никой не се съмнява в нашия исторически принос към европейската цивилизация. А ние, родените на тази земя, изпитваме още по –голяма гордост, защото нашите съграждани – Паисий Хилендарски, Неофит Рилски, братя Молерови и още много други  светли личности, са участвали със слово, багри и дух в градежа на тази цивилизация.

Скъпи учители, дейци на науката, образованието и културата, мили деца, обръщам се към вас, с цялото ми уважение, защото вие сте тези, които носите голямата отговорност да продължите светлото им дело на духовни водачи. Вярвайте в собствените си сили, заложби и умения! Не преставайте да мечтаете и да постигате мечтите си и помнете -  знанието ражда победители!

Нека да пребъде във времето вечният ни стремеж към усъвършенстване! Нека да пребъде във времето българският дух и гордостта ни, „….че и ний сме дали нещо на света“, каза в приветствието си към присъстващите градоначалника Икономов, след което връчи книги на изявени ученици от общината и плакети на учители и културни дейци, имащи значителен принос в книжовно-образователното дело и духовния напредък на община Банско.

След тържествения концерт, всички учители, културни и просветни дейци, бяха поканени от ръководството на общината на коктейл по случай празника.