Нелегална автогара се разполага в центъра на София
Нелегална автогара се разполага в центъра на София / снимка: БГНЕС, архив
Нелегална автогара се разполага в центъра на София
79981
Нелегална автогара се разполага в центъра на София
  • Нелегална автогара се разполага в центъра на София

От много време в пространството около храм-паметника „Александър Невски" могат да се видят паркирали автобуси с български и чужди регистрационни номера. Пред Дарик кметът на столицата Йорданка Фандъкова коментира, че преди ден случайно видяла наличието на превозните средства и разпоредила да бъде ограничено паркирането пред храма. По думите й автобусите нямат право да спират в района, но въпреки това нарушенията са на лице. Шофьорите пък настояват Столична община да осигури място, където да могат да паркират, докато туристите са на обиколка из града. Какви са конкретните мерки, които общината ще предприеме - все още не е ясно.

Около едно от най-емблематичните сгради не само за София, но и за цялата страна- храм-паметника „Александър Невски" често могат да се видят туристи, които си правят снимка за спомен или други, които чакат с куфари в ръка да се качат на автобус, който да ги отведе до избраната от тях дестинация. Именно тези автобуси използват същия район за паркинг, докато пътешествениците се разходят из града. Оказва се, че т.нар автогара е незаконна, а кметът Йорданка Фандъкова наскоро се сблъскала с проблема, въпреки че работното й място се намира на метри от храма.

„Съвсем случайно вчера, минавайки от там, ми направи впечатление, че в последно време наистина се увеличи този поток. Разпоредила съм на зам.-кмета по транспорт да се направи организация, така че тази автогара да се махне", заяви кметът.

Сред нарушителите има автобуси както с български, така и с международни номера, като най-често те са от съседните ни държави - Македония, Сърбия и Турция.

Пред Дарик един от водачите, пожелал да остане анонимен разказа, че той и колегите му са наясно, че пред храм-паметника няма паркинг, но поради липсата на установено от общината място, автобусите престояват там. По думите му голяма част от превозните средства прекарват не повече от 15 минути на имповизираната автогара.

„Даваме 15 минути разлика - между сборния час и времето за тръгване. Взима клиентите и си продължава автобусът. Нямаме в София от кмета посочено място за автобусите, които извършат туристически превоз. Когато това нещо се осигури, тогава някои хора могат да имат претенции", допълни той.

Зам.-кметът по транспорта Любомир Христов заяви, че от следващата седмица ще бъдат ясни мерките, които общината ще предприеме, за да се премахне нелегалната автогара от центъра на София. Към момента единствено се правят проверки на място дали автобусите имат пропуск за влизане в градската част на столицата.

„Разпоредено е на Общинска полиция и е поискано от Държавна автомобилна инспекция да осъществят контрол на тези автобуси, които са по „Александър Невски", както и дали имат съответния пропуск за достъп до централната градска част", заяви Христов.

Той допълни, че ще бъде обявено и регламентирано място, където туристическите автобуси да могат да паркират:

„Пространството пред Националния стадион, където също е извън идеалния център, но има достатъчно място за спиране и е безопасно".

В началото на следващата седмица се очаква Столична община да излезе с конкретно решение за премахването на нелегалната автогара пред храм-паметника „Александър Невски."