Трима убити и 12 ранени въпреки примирието в Източна Украйна
Трима убити и 12 ранени въпреки примирието в Източна Украйна / БГНЕС, архив

Трима украински войници бяха убити, а 12 са ранени при нови сблъсъци между правителствените сили и проруските сепаратисти въпреки примирието, съобщи в Киев военният говорител Андрий Лисенко, цитиран от Ройтерс.

Той не уточни къде са дадени жертвите, но добави, че най-тежки сблъсъци през последните 24 часа е имало в района на контролирания от бунтовниците най-голям град в Източна Украйна - Донецк.

Русия предприема стъпки за освобождаването на двама свои граждани, заловени от украинците, съобщи днес говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от агенция РИА Новости. Двамата задържани заявили пред неназован вестник днес, че дошли в Украйна с мисия, възложена от руските военни. Ройтерс припомня по този повод, че Русия отрича да е военно ангажирана в конфликта между правителствените сили и проруските бунтовници в Източна Украйна.

Украинският премиер Арсений Яценюк, който днес отбелязва 41-я си рожден ден, е в Черниговска област, където инспектира границата с Украйна. На ГКПП "Сенковка", където се събират границите на Русия, Беларус и Украйна, той се запозна темповете на изграждането на граничните съоръжения от украинска страна. Той провери, в частност, системите за контрол над границата от въздуха. След инспекцията Яценюк каза, че укрепването на границата ще завърши до 2019 г. и ще се финансира със 160 млн. гривни (7,7 млн. долара) от държавния бюджет.

Източник: БТА