Калфин: Пакетът за пенсионна реформа укрепва и условията за пенсиониране на миньорите
Калфин: Пакетът за пенсионна реформа укрепва и условията за пенсиониране на миньорите / снимка: БГНЕС, архив

Пакетът с предложения за пенсионна реформа регламентира, запазва и укрепва дългосрочно условията, при които работят и се пенсионират миньорите. Това каза вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин по време на парламентарния контрол в отговор на питане на народните представители Мая Манолова и Дора Янкова.

Калфин посочи, че днес законопроектът с предложения за пенсионна реформа ще е в Народното събрание и се надява от следващата седмица вече да се обсъжда от депутатите. Министърът припомни предложенията, касаещи категорийните работници, предава БТА.

Социалните партньори се споразумяха възрастта за пенсиониране в първа категория да расте при мъжете с по два месеца годишно до достигане на 55 години - десет години по-рано от третата масова категория. Възрастта за жените ще расте с малко по-голяма стъпка, посочи Калфин и допълни, че жени в мините няма, общо 307 са работещите в първа категория.

Увеличението на възрастта за пенсиониране ще бъде постигнато плавно, в рамките на седем-осем години, уточни министърът.

В момента фактическата възраст за пенсиониране на мъжете от първа категория е 52 години и 8 месеца, отбеляза Калфин.

Той припомни, че според сега действащото законодателство възрастта от следващата година трябваше да се увеличава с по шест месеца годишно, докато стигне 57 години за мъжете и 52 години за жените. По думите му тази разпоредба се отменя година за година и това не дава сигурност на миньорите, каквато ще бъде дадена с новия пакет от предложения.

С проектопромените, предложени от Калфин, се запазва разпоредбата при ликвидация на предприятия и съкращение на щата, миньорите да могат да се пенсионират по-рано. Сега тази възраст е 45 години при наличен 10 години стаж. Възрастта ще расте плавно, с по два месеца годишно. След като упражнят правото си обаче на по-ранно пенсиониране, тези работници няма да могат да работят отново в първа категория, тоест да получават и пенсия, и заплата.

Според Манолова това е противоконституционно.