Ще има индивидуален подход при сливането на болници, заяви министър Москов
Ще има индивидуален подход при сливането на болници, заяви министър Москов / снимки: Dariknews.bg, Дарик Русе
Ще има индивидуален подход при сливането на болници, заяви министър Москов
79977
Ще има индивидуален подход при сливането на болници, заяви министър Москов
  • Ще има индивидуален подход при сливането на болници, заяви министър Москов

От следващата година Националната здравноосигурителна каса ще финансира цялостното лечение на пациентите спрямо социално-значимите заболявания. Фрагментиране на отделен епизод от терапията на болните няма да бъде допуснато и няма да се финансира от Касата. Това заяви в Русе министърът на здравеопазването д-р Петър Москов. Заедно със заместника му д-р Ваньо Шарков те се срещнаха с ръководствата и част от работещите в Комплексния онкологичен център и Многопрофилната болница в Русе. Пред тях те представиха идеите си за реформа в здравеопазването, както и причините за това.

Министър Москов обясни, че ще се търсят индивидуални начини за сливането на лечебните заведения в различните градове. Дали сливането ще бъде формално или функционално, това ще бъде описано в закона и ще бъде описано ясно, без да се ощетяват различните структури.

Според него най-доброто решение е през изработването на национална здравна карта тези проблеми да се решат специфично, на базата на конкретиката на града, логистиката и заболеваемостта в съответните градове.

Ще има индивидуален подход при сливането на болници заяви министър Москов
netinfo

Според думите на Москов различията в собствеността на болниците, където едните са общински, а другите държавни, е просто детайл, който не бива да пречи на смисъла на замисленото преструктуриране. Там, където при сливане общината се окаже с по-голям дял, не пречи и тя да стане и мажоритарен собственик.

Очаква се следващата седмица Законът за здравно осигуряване да бъде приет на второ четене в парламента. Според измененията в него, от края на тази година Здравната каса ще има възможност да избира с кои болници да сключва договор. Част от критериите ще гарантират едно по-добро отношение към пациентите от страна на лекарите.

Други новини от Русе