Общественото допитване в Кюстендил е анонимно, струва 800 лв. и е за цялата община
Общественото допитване в Кюстендил е анонимно, струва 800 лв. и е за цялата община / Дима Кирилова,Дарик радио

Коалиция „Кюстендил" организира обществено допитване на територията на цялата община на 5-ти юли 2015 г. по следните въпроси:
1. Подкрепяте ли постъпилото предложение Петър Паунов да се кандидатира за кмет на община Кюстендил на предстоящите местни избори?
2. Подкрепяте ли продължаването на политиката за привличане на инвеститори в общинска собственост на територията на община Кюстендил?
3. Какво според Вас трябва да се направи за подобряване на работата на община Кюстендил?
Допитването ще се осъществява на местата, където се провеждат изборите. Няма да има предварително обявени списъци с имена, само улиците в района. Всеки сам ще впише личните си данни и ще получи тъмен плик с бюлетина, за да упражни анонимно правото си на глас. На гърба на бюлетината ще има печат на Коалиция Кюстендил. Времето за обществено обсъждане ще е 14 часа - от 6.30 до 20.00 часа. Урните няма да се отварят в комисиите, а всички ще се докарат в офиса на СДС и ще бъдат отворени пред очите на журналисти, представители на НПО и други партии.
По изчисления на Коалиция Кюстендил, допитването ще струва около 800 лв., в него ще се включат с доброволен труд 200 доброволци. Парите ще бъдат осигурени от членовете на коалицията.
„От коалицията каним всички граждани, политически партии и движения, обществени и неправителствени организации да вземат участие в организацията и провеждането на допитването. Знаете, че част от популистките формации се опитват да застанат срещу инвестиционните намерения в Кюстендил. Има и спекулации свързани с моята кандидатура за кмет. На партийно ниво не е обсъждана моята кандидатура. Няма да бъдем част от задкулисни игри и окопни войни. На 5 юли ще стане ясно дали работата ни през последните 8 години се подкрепя. Никой няма да се кандидатира срещу волята на хората, но и няма да се откаже за това, че някой го е подкрепил. Въпросът е и дали ще се ограничат мандатите на кметове и депутати на 2. Аз съм споделял, че 2 мандата са достатъчни, но когато има предложение от коалицията, от нашите съграждани- ние трябва да застанем открито. Така Кюстендил ще даде своя вот, дали ограничението за кметове е депутати да е 2 мандата. Ще разберем и докъде сме стигнали с гражданската активност", коментира кметът Петър Паунов.
Той е категоричен, че ще приеме резултатът от допитването, какъвто и да е той. Ако участвалите в него са под 5 000 души, това ще значи, че работата на общинска администрация не среща необходимата подкрепа.
„Допитването ще бъде проведено на територията на цялата община, без кв. "Изток, защото там им спекулации с купуването на гласове", категоричен е Паунов.