10 000 лв. заделя Община Павликени за двойки с репродуктивни проблеми
10 000 лв. заделя Община Павликени за двойки с репродуктивни проблеми / DarikNews.bg

За втора поредна година Община Павликени ще подпомага финансово двойки с репродуктивни проблеми. За целта към Общинския фонд “Ин витро” за тази година са заделени 10 000 лв., съобщи кметът инж. Емануил Манолов. Миналата година финансирахме две семейства и едната дама в момента е бременна, похвали се градоначалникът. Общината подпомага всяка одобрена двойка с 1000 лв. Средствата са предназначени за процедури и дейности, свързани с лечение на безплодие на семейства и двойки във фактическо съжителство, които не се поемат от държавата. Вече започна приемът на документи в общинския информационен център в Павликени.

Кандидатите трябва да са пълнолетни български граждани, с постоянен и настоящ адрес на територията на общината през последните три години, да нямат задължения към местната и държавната хазна, да са здравноосигурени с непрекъснати здравни права към датата на подаване на заявлението, да е налице доказан стерилитет, да са завършили минимум средно образование и да имат минимален доход до три минимални заплати. Пълните условия и документи за кандидатстване са публикувани на сайта на Община Павликени.

Местният фонд “Ин витро” се реализира със съдействието на фондациите “Искам бебе” и “Майки за донорство”, посочи кметът. По думите му общината подава ръка на нуждаещите се семейства, тъй като лечението на безплодие е скъпоструващо, продължително и изискващо много усилия. Цената на един ин витро оит със собствен материал е около 4500 – 5500 лв., а с донорски материал е няколко пъти по-скъпо. Преди самите опити се налагат много изследвания, оперативни намеси и др. процедури, които не се поемат от държавния фонд за асистирана репродукция и се оказват непосилни за много семейства.

Павликени е 41-та община, която се присъединява към усилия на фондация “Искам бебе” да сбъдне мечтата на всяко семейство да има свое дете. В знак на благодарност за своята последователност и съпричастност към проблема председателят на фондацията Радина Велчева връчи на кмета инж. Емануил Манолов статуетка “Ангел на благодарността”. От тук нататък ще връчваме такава награда на всеки кмет, който подпомага нашата работа, обясни Радина Велчева.

10 000 лв. заделя Община Павликени за двойки с репродуктивни проблеми
netinfo

Фондация “Искам бебе” е основен инициатор за създаването на държавния фонд “Ин витро”, който заработва през април 2009 г. От тогава до сега държавата е отпуснала над 50 млн.лв. за финансиране на двойки с репродуктивни проблеми. За това време чрез асистирана репродукция на бял свят са се появили над 4000 бебета, съобщи Радина Велчева. Направено от фондацията проучване показва, че семейството с репродуктивни проблеми у нас са 145 000. Голяма част от тях, предимно в малките населени места, не знаят към кого да се обърнат.

Нуждаещите се от донорство на яйцеклетка или сперматозоиди пък са 40 000. Донорите на репродуктивен материал обаче все още са значително малко - едва 1700 мъже и жени, информира Валя Попова от фондация “Майки за донорство”, учредена преди една година. Донорството е безвъзмездно и анонимно. Яйцеклетки може да дари всяка жена на възраст до 34 години с поне едно живородено дете. При мъжете условието е само едно – да са навършили 18 години. Всеки донор обаче се подлага на много щателни прегледи и куп изследвания, за да се докаже, че е медицински здрав, обясни Валя Попова. Самата тя е дарявала три пъти яйцеклетки. Призовава всички, които имат желание, да последват нейния пример, защото донорството на репродуктивен материал е един от начините да се противодейства на демографската криза у нас.