Пореден щатски разрушител идва в Черно море, ще „насърчава мира в региона
Пореден щатски разрушител идва в Черно море, ще „насърчава мира в региона / снимка: navy.mil

Американският ракетен разрушител USS Ross ще навлезе днес в Черно море. Бойният кораб идва за „насърчаване на мира и стабилността в региона", съобщават от Щатските военноморски сили.

„Присъствието на USS Ross в Черно море ще потвърди всеотдайността и ангажимента на Съединените щати към укрепване на партньорството и съвместните оперативни способности сред НАТО и регионалните партньори в Черно море", се посочва в съобщението. Отбелязва се още, че САЩ продължават да демонстрират ангажимента си към колективната сигурност на съюзниците си в НАТО и подкрепата на партньорите им в Европа, в светлината на продължаващата руска намеса в Украйна.

USS Ross е разрушител от клас „Арли Бърк" (Arleigh Burke). Кръстен е на капитан Доналд К. Рос (1910 - 1992), отличен за героизма си при атаката на Пърл Харбър. Бойният кораб е пуснат на вода през 1995 г., а екипажът му се състои от близо 300 души.

USS Ross има 154 метра дължина. Разполага с 4 двигателя с общо 100 000 конски сили. Развива скорост от 30 възела (56 км/час). Може да се защитава едновременно от кораби, подводници и въздушни атаки. Оборудван е с противоракетна система „Иджис" (Aegis). Въоръжението му включва още ракети земя-въздух и крилати ракети „Томахоук".

Съгласно Kонвенцията от Монтрьо военни кораби на нечерноморски държави не могат да се намират в Черно море по-дълго от 21 дни, като общата им водоизместимост не трябва да превишава 30 хил. тона.