АБВ няма да са съвносители на законопроекта за промени в Конституцията
АБВ няма да са съвносители на законопроекта за промени в Конституцията / снимка: БГНЕС, архив

Народни представители от АБВ няма да се включат като съвносители на законопроекта за промени в Конституцията. Това заяви на пресконференция в парламента зам.-председателят на АБВ Румен Петков. Като мотив за това решение Петков посочи вече внесения от групата законопроект за промени в Закона за съдебната власт.

Той отбеляза, че този законопроект е продукт на широка обществена и професионална дискусия и АБВ няма да се откаже от него.

По думите му в проекта за промени в Конституцията има идеи, които са взаимоизключващи се с тезите във внесения от АБВ законопроект.

Петков припомни, че от АБВ са внесли и предложение за изграждане на Съвет за съдебна реформа към Народното събрание, където може да се направи задълбочена дискусия по предстоящата реформа. По думите му идеята е получила широка подкрепа сред депутатите, но засега няма развитие по нея.

Заявяваме волята си за участие в конструктивен дебат по промените в Конституцията, но няма да се включим в дебат, който излиза извън темата за промени в Конституцията извън обхвата на съдебната система, каза Петков. Според него част от идеите за промени в Конституцията са в правомощията на Велико Народно събрание.