Във Варненско работим за средно 820 лева на месец, пети сме в страната
Във Варненско работим за средно 820 лева на месец, пети сме в страната / снимка: Sofia photo agency, архив

Средната месечна работна заплата през първото тримесечие на годината във Варненска област е 820 лева, което нарежда региона на пето място спрямо другите области в страната. Това показват данните на Териториалното бюро на Националния статистически институт (НСИ).

Най-високо е заплащането в областите София (столица) - 1173 лв. и Стара Загора - 858 лева.

Средната брутна месечна работна заплата във Варненско за януари е 815 лв., за февруари - 808 лв., а за март - 836 лева. През първото тримесечие средната месечна работна заплата намалява спрямо четвъртото тримесечие на 2014 г. с 3.9%.

По предварителни данни на НСИ наетите лица по трудово и служебно правоотношение в област Варна към края на март се увеличават с 2300, или с 1.6% спрямо края на декември миналата година, като достигат 147 300. Спрямо края на четвъртото тримесечие на 2014 г. най-голямо увеличение на наетите лица се наблюдава в икономическите дейности „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения" - с 28.1%, „Професионални дейности и научни изследвания " - с 9.0%, и „Финансови и застрахователни дейности" - с 8.5%. Най-голямо намаление на наетите лица по трудово и служебно правоотношение е регистрирано в дейностите „Операции с недвижими имоти" - с 15.3%, и „Култура, спорт и развлечения" - с 11.9%.

В структурата на наетите лица по икономически дейности най-голям е относителният дял на наетите по трудово и служебно правоотношение в дейностите „Търговия; ремонт на автомобили и мотоциклети" и „Преработваща промишленост" - съответно 20.5 и 13.6%.

Икономическите дейности с най-високо средномесечно трудово възнаграждение на наетите лица по трудово и служебно правоотношение през първото тримесечие на 2015 г. са „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения" (1 388 лева), „Финансови и застрахователни дейности " (1 235 лева) и „Производство и разпределение на електрическа и топлинна енергия и на газообразни горива" (1186 лева).

Най-ниско платени са били наетите лица в икономическите дейности „Административни и спомагателни дейности" (544 лева), „Други дейности" (584 лева) и „Култура, спорт и развлечения" (666 лева).

Спрямо същия период на предходната година средната месечна работна заплата през първото тримесечие на 2015 г. в обществения сектор нараства с 5.0%, а в частния сектор с - 5.4%.

Данните са получени от тримесечното Наблюдение на наетите лица, отработеното време, средствата за работна заплата и други разходи за труд, което има за цел да изследва текущото състояние и динамика на основни аспекти на пазара на труда. Наблюдението е репрезентативно, като се използва стратифицирана случайна извадка от предприятия.