Арестуваха 29-годишен от Аксаково за отвличане и грабеж на чужденец
Арестуваха 29-годишен от Аксаково за отвличане и грабеж на чужденец / снимка: Dariknews.bg, архив

29-годишен мъж от Аксаково е задържан за отвличане на гражданин на Люксембург. Галин Георгиев похитил чужденеца в съучастие с друго лице на 17 май в близост до курорта "Златни пясъци". В района на Варна, Девня и Шумен двамата ограбили със сила, заплахи и принуда чужденеца, като му отнели смартфон, близо 1000 лева, портмоне с банкови карти, златни накити и лични вещи. При задържането на Галин, органите на реда открили в автомобила му ограбените вещи, съобщиха от пресслужбата на Окръжния съд във Варна.

С решение на съда Георгиев е с мярка за неотклонение "задържане под стража". Аксаковецът е разследван за общо четири тежки престъпления.

Пред съда обвиняемият заяви, че бил принуден от съучастника си да участва в грабежа и да тегли пари от банковата карта на пострадалия. В деня на ареста той имал намерение лично да ги върне на Алберт. Окръжните магистрати обаче прецениха, че събраните в хода на разследването доказателства по безспорен начин обосновават предположението, че Галин е съпричастен към тежките умишлени престъпленията, за които законът предвижда сериозни санкции (за отвличане - от 7 до 15 години затвор, за грабеж - от 3 до 10 години и за присвояване от 1 до 6 и за кражба от 1 до 10 години "лишаване от свобода").

Към тези аргументи Окръжният съд прибави и условната му присъда за аналогично престъпление на Варненския районен съд от януари тази година, в изпитателния срок на която Георгиев е извършил настоящите деяния. Нещо повече. Спрямо Галин има 3 висящи наказателни производства за престъпления, свързани с посегателства върху собствеността, извършени с принуда. Тези обстоятелства водят съда до извода, че ако е на свобода обвиняемият може да се укрие или да извърши друго престъпление.

Съучастникът на Галин Георгиев в отвличането на чужденеца, в грабежа, в присвояването и в кражбата вече е установен и задържан. Предстои привличането му като обвиняем.