В САЩ вдигнаха паметник на убития от полицай младеж
В САЩ вдигнаха паметник на убития от полицай младеж / снимка: Guliver/Getty Images

Паметник на загиналия от полицейски куршум през 2014 г. чернокож юноша Майкъл Браун бе открит в четвъртък във Фъргюсън, щата Мисури. АП съобщи, че близо до мястото, на което се разигра трагедията, е поставена малка скулпурна фигура на гълъб с възпоменателен надпис.

В същото време бе разчистен „народния”, който бе издигнат стихийно на мястото, на което в началото на август миналата година Браун бе застрелян от бял полицай. АП отбелязва, че този паметник се възприемаше от много хора като символ на новото движение за граждански права.

Шестима полицаи са виновни за смъртта на чернокож в САЩ

През лятото на миналата година полицай уби чернокожия 18-годишен младеж Майкъл Браун във Фъргюсън, което също предизвика вълна от протести в цялата страна. Случаят във Фъргюсън дори доведе до специален доклад на правосъдното министерство, който онагледи тежките расови предразсъдъци на полицията в града.

След убийството на Браун във Фъргюсън започнаха многохилядни демонстрации, преминаващи понякога в безредици. Те избухнаха с нова сила през ноември, след като бе обявено, че полицаят Дарън Уилсън, застрелял юношата, няма да бъде привлечен към съдебна отговорност.

Демонстрации заради Фъргюсън имаше в Ню Йорк, Чикаго, Филаделфия, Бостън, Атланта, Лос Анджелис, Сан Франциско и други градове. Според медиите протестите обхванаха общо 37 от 50-те щата.

През март тази година пък в Лос Анджелис полицай застреля чернокож бездомник без да има видима причина.

Случаи като този във Фъргюсън и Лос Анджелис отдръпнаха за пореден път завесата върху сериозните проблеми на американското общество с полицейското насилие.

През април т.г. полицаи от Балтимор арестуват чернокожия 25-годишен Фреди Грей за притежание на сгъваемо ножче. Докато го превозват до полицейското управление, Грей изпада в кома и бива приет в спешното отделение с тежки наранявания на гръбначния стълб и ларинкса, а седмица по-късно умира от раните си в болницата. Шестима полицаи бяха отстранени, докато тече разследването.

И в Балтимор полицията не успя да се справи с протестите по този повод и се наложи властите да вкарат Националната гвардия на САЩ в града с тежка техника и множество гвардейци, както и задължителен вечерен час. За последно Националната гвардия е ползвана в Балтимор през 1968 г., след като новината за убийството на легендарния чернокож лидер на борбата за равни граждански права Мартин Лутър Кинг отново отприщва вълна от насилие по улиците на града.

Източник: БГНЕС