Перничани отбелязват три години от силното земетресение с молебен
Перничани отбелязват три години от силното земетресение с молебен / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Перничани отново ще отправят молбата си към Всевишния да пази живота, земята и домовете им от природни бедствия. Днес, три години след силното земетресение, разтърсило града, от 10.00 ч. пред храма „Св. Иван Рилски" ще бъде отслужен молебен и раздаден курбан за здраве.

Водосветът с молба за добро и благоденствие ще бъде извършен от свещенослужителите от пернишкия храм. В службата се очаква да се включи и Негово Преосвещенство Браницкият епископ Григорий - викарий на Софийската света митрополия.

За църковния ритуал са поканени всички граждани на Перник да се включат в общата молитва. Ще бъде раздаден и постен курбан от боб чорба по време на молебена, който се осъществява с подкрепата на Община Перник.

Годишнината от земетресението ще бъде отбелязана и в други населени места в областта, сред които Дивотино и кметство „Изток".

Най-силното земетресение в страната от 70 години, с магнитуд 5,8 по скалата на Рихтер, разлюля Пернишко в нощта на 21 срещу 22 май 2012 г. Трусът бе в 3.00 ч. след полунощ, на 10 км от Перник. Последваха серия вторични трусове, най-силният от тях бе в 4.31 ч. с магнитуд 4,7 по Рихтер, а около 5.15 ч. земята се раздвижи за пореден път със сила от 4,3 по Рихтер.

Трусът предизвика разрушения в района на Перник, хиляди хора напуснаха домовете си през нощта на бедствието, а някои от тях и за по-дълго, като заживяха във фургони.

Около 8000 молби на граждани постъпиха пред правителството с искане за помощ от държавата за възстановяване на попуканите и с разрушения сгради. Хиляди бяха и тези, които потегнаха домовете си със собствени сили и средства, без да искат помощ от държавата. Повече от 220 бяха жилищата със заповеди за събаряне.

Споменът и три години след бедствието е силен и страшен, но и с благодарност, че трусът не взе човешки жертви.