Седмокласниците на изпит по математика, зрелостниците - на матура по избор
Седмокласниците на изпит по математика, зрелостниците - на матура по избор / снимка: БГНЕС, архив
Седмокласниците на изпит по математика, зрелостниците - на матура по избор
79953
Седмокласниците на изпит по математика, зрелостниците - на матура по избор
  • Седмокласниците на изпит по математика, зрелостниците - на матура по избор

Днес се проведоха вторият задължителен държавен зрелостен изпит за учениците от 12 клас и националното външно оценяване по математика след 7 клас. Абитуриентите писаха по Вариант 1. Матурата на дванайстокласниците започна в 8.00 ч. и продължи 4 астрономически часа. Изпитът включва 13 различни предмета, като и тази година най-желани сред дванайстокласниците са биология и здравно образование, география и икономика и английски език. Изпитът по математика за седмокласниците беше с начало 10.00 ч. Те работиха по Вариант 3.

При провеждането на държавния зрелостен изпит днес са анулирани 69 работи, от които най-много по география и икономика - 36, по биология и здравно образование - 21, по история и цивилизация - 2, английски език - 3, философски цикъл - 4, физика и астрономия - 2, математика - 1.

Най-много анулирани работи има в област Хасково - 8.

На националното външно оценяване по математика за учениците от седми клас не са анулирани писмени работи.

Вариант 1 се падна на матурата на зрелостниците

Най-много заявления тази година са подадени за явяване на матура по предмет „Биология и здравно образование" - 17 671 зрелостници. След него е „География и икономика" - 14 638, на трето място е „Английски език" с 11 598 заявления. Традиционно най-малко желаещи има за „Италиански език" - 118 човека.

Изпитът на абитуриентите продължава 4 астрономически часа, а за учениците със специални образователни потребности - 6 часа. Вариантът за втория Държавен зрелостен изпит се тегли в сградата на Министерството на образованието и науката в 7.00 ч. Изтегленият номер на варианта важи за изпита по всеки предмет.

Вариант 3 на изпитът по математика на седмокласниците

В 9.00 ч. беше изтеглен изпитният вариант за национално външно оценяване по математика за седми клас. Около 61 000 седмокласници се очаква да се явят на него. Изпитът ще започне в 10.00 ч. Той се състои от два модула. Първият е модул за национално външно оценяване и е задължителен за всички. Той съдържа 20 задачи от два вида - със структуриран отговор и със свободен отговор. Продължителността на изпита е 60 минути, а максималният брой точки, който могат да получат учениците, е 65.

Резултатът от националното външно оценяване по математика се записва като текуща оценка. Вторият (допълнителен) модул се състои от 4 задачи с отворен отговор. Продължителността на този модул, който не е задължителен, е до 90 минути, а правилното решение на задачите носи 35 точки.