Маестро Диан Чобанов получи наградата Пловдив
Маестро Диан Чобанов получи наградата Пловдив / netinfo
Маестро Диан Чобанов получи наградата "Пловдив"
79949
Маестро Диан Чобанов получи наградата "Пловдив"
  • Маестро Диан Чобанов получи наградата "Пловдив"

Маестро Диан Чобанов е сред носителите на наградите "Пловдив", които бяха връчени тази вечер за ярки постижения в културата и изкуството. Музикалният директор на Пловдивската опера бе отличен за  виртуозното диригенство на "Кармина Бурана" при откриването на фестивала "Opera Open" на  Античния театър през 2014 година.

Младата актриса Радина Думанян получи отличието в категория „Театър“ за ролята на Матилда в „Чиста къща“. Престижната статуетка за изобразително изкуство е за художничката Ели Станчева за юбилейната й изложба по повод 60-тата й годишнина.

Чуйте отличените за музика, театър и изобразително изкуство в прикачения звуков файл:

Тодор Васев получи приза в раздел „Фотография и операторско майсторство“ за своята дългогодишна дейност и във връзка с 80-тата му годишнина.  Журналистката  Парашкева Недева бе наградена за публикациите й за престъпни схеми и личните истории на самотни възрастни хора.

Писателят Йордан Велчев, който не присъстваше в залата, стана носител на наградата „Пловдив“ за историческия роман „Балканският човек“. Здравка Петрова също ще получи по-късно статуетката за превода от руски език на „Герой на нашето време“ от Лермонтов.

В категорията „Изкуство, предназначено за деца“ победител стана студио “I Creative”, което е изработило сайта на Държавния куклен театър в Пловдив.

Домакин на стилната церемония в Дома на културата „Борис Христов“ бе Пловдивската опера, а водещи на програмата бяха Лили Бързева и Марк Фаулър.

Посмъртно почетен гражданин на Пловдив стана художникът Кольо Карамфилов. При обявяването публиката се изправи на крака и ръкопляска.  Председателят на Общинския съвет в Пловдив арх. Илко Николов връчи почетния знак на сина на художника - Росен.

Титлата за почетен гражданин получи и бившият ректор на Академията за музикално и танцово изкуство Анастас Славчев.

С аплодисменти на сцената се качи и Валери Кьорленски от фондация „Пловдив 2019“. Той бе поздравен от оперна певица.  На финала на тържествената церемония кметът Иван Тотев поздрави всчики номинирани и носители на наградите „Пловдив“.